(links) - Turks president Erdogan (rechts) - De Turkse zangeres

Turkse zangeres en actrice Zuhal Olcay werd veroordeeld tot een celstraf van 10 maanden voor het “beledigen van de Turkse President Recep Tayyip Erdogan”. De inbeschuldigingstelling werd goedgekeurd door het 46ste Vredesgerecht.

Een openbare aanklacht werd ingediend nadat de actrice Erdogan in het openbaar beledigde tijdens een concert vorig jaar. De aanklager eiste een celstraf van vier jaar.

In de inbeschuldigingstelling, voorbereid door het Aanklachtenbureau van Istanbul, wordt beschreven hoe Olcay op 5 augustus 2016, tijdens een concert in het Kadikoy district van Istanbul, een beledigende handbeweging maakte die gericht was naar de Turkse president Erdogan. Daarop volgde een onderzoek die gebaseerd was op camerabeelden en opnames van het concert. Een expert van het gerecht beoordeelde vervolgens het materiaal.

Olcay wordt ervan beschuldigd de songtekst van het liedje “Bos Vermisim Dünyayi” (I Let Go of the World) te hebben aangepast om Erdogan te beledigen en te bekritiseren. Haar songteksten klonken als volgt: “Recep Tayyip Erdogan, het is allemaal een lege huls, het is allemaal een leugen, het leven zal op een dag eindigen en je zal zeggen, ik had ooit een droom.”

Olcay ontkent alle beschuldigingen

In haar getuigenis voor het gerecht ontkende Olcay de beschuldigingen. Naar haar zeggen paste Olcay de songtekst enkel aan omdat de naam van de President goed in het ritmisch schema paste van het liedje en dat ze totaal niet de bedoeling had om de President te beledigen.

De zangeres gaf daarnaast aan dat de handbeweging niets met het liedje te maken had. Het gebaar zou gericht zijn geweest naar enkele figuren vooraan in het publiek nadat deze negatieve opmerkingen hadden geuit over het concert.

Het vervolgingsbureau eiste een celstraf tussen 1 en 4 jaar.

Hurriyet