Actie op de Mavi Marmara Foto: AFP

ISTANBUL – Een rechtbank in Istanbul heeft op 9 december de lopende zaak van Mavi Marmara Flotilla beëindigd. Justitie vervolgde de hoogste militairen van Israël, onder wie de chef-staf, voor de dood van tien Turkse activisten. De slachtoffers werden in 2010 onder vuur genomen door Israëlische commando’s die een schip enterden dat met hulpgoederen op weg was naar de Gazastrook.

Het bloedbad op het schip, de Mavi Marmara, leidde tot een grote diplomatieke rel. Turkije besloot de banden met Israël formeel te verbreken. Afgelopen zomer herstelden de landen eindelijk hun relatie. Israël beloofde 20 miljoen dollar aan de nabestaanden uit te betalen. Turkije zegde toe dat alle Israëlische betrokkenen vrijuit gaan.

In haar vonnis besloot de rechtbank de zaak stop te zetten, dit naar aanleiding van het verdrag dat tussen Turkije en Israël werd gemaakt. Dit verdrag ging over de rechtzetting, door compensaties, voor de militaire actie van Israël op de humanitaire vloot. Ze beval ook de opheffing van de aanhoudingsbevelen van de verdachten.

Verzoeningsverdrag

Op 2 december had de procureur van deze zaak gevorderd dat er een einde moest komen aan de zaak, verwijzend naar het verzoeningsverdrag tussen Ankara en Tel Aviv.

In de tenlastelegging die voorbereid werd door het parket van Istanbul, werd er 9 maal levenslang gevorderd (een totaal van 18.032 jaar opsluiting in de gevangenis). Deze hield onder meer in; vernieling van roerende zaken, aanzetten tot plunderingen, aanzetten tot folteringen, aanzetten tot het verhinderen van communicatie, aanzetten tot het onrechtmatige vrijheidsontneming en aanzetten tot slagen en verwondingen. Deze werden gevorderd tegen hogere officieren van het Israëlisch leger.

20 miljoen dollar

De spanningen tussen Turkije en Israël laaiden weer op nadat de Israëlische marine de Mavi Marmara Flotilla hadden bestormd. Deze humanitaire vloot had gepoogd de zeeblokkade rond Gaza te doorbreken in mei 2010. Na zes jaar heeft Israël zich verontschuldigd voor haar optreden. Bovendien heeft ze 20 miljoen dollar uitbetaald aan alle slachtoffers als onderdeel van de toenaderingsovereenkomsten naar Turkije toe, die getekend werden tussen de twee landen op 28 juni.

Hurriyet