Makbule Kaya (80)

Eerder deze week, op woensdag, is de tachtigjarige Makbule Kaya uit Genk (België) gestorven aan de gevolgen van het coronavirus. De vrouw met Turkse roots laat een man, zes kinderen en kleinkinderen achter.

Haar familie en haar vrienden zijn in diepe rouw. “We hebben geen afscheid kunnen nemen van onze sterke moeder.”

In het ZOL ziekenhuis van Genk heeft woensdagnamiddag de Genkse Makbule Kaya (80) het leven gelaten. De laatste twee weken had het coronavirus haar lichaam overgenomen. Jammer genoeg heeft ze het na lang strijden niet gehaald. Een van haar kinderen, Hasan Gul, die ook in Genk woont, getuigt hoe het onvoorspelbare virus de laatste weken de hele familie in zijn wurggreep had.

“Maandag zei de dokter nog dat ze waarschijnlijk naar huis mocht omdat haar toestand stabiel was”, zegt Hasan. “Dinsdag kregen we terug telefoon van het ziekenhuis. Toen zeiden ze dat de kans dat onze mama het zou halen nog heel miniem was. Haar longen lieten geen zuurstof meer toe.”

Makbule Kaya was enorm geliefd bij haar familie en vrienden. Ook haar kinderen hebben alleen maar mooie herinneringen. “Mijn mama was altijd goedlachs. Ze was een positieve en sterke vrouw. Als ik bij mijn moeder op bezoek was, vroeg ze vaak of ik al gegeten had,” zegt Hasan. “‘Wat moet ik voor je maken, zoon? Eet maar, toe nu, eet maar’. Die momenten zal ik blijven koesteren. Elk moment van de dag was zij in de weer om te koken voor iedereen. Ze ontfermde zich graag over anderen. We gaan haar enorm missen.”

Makbule wordt zaterdag gerepatrieerd naar haar geboorteland Turkije. Meer dan 40 jaar woonde ze in Genk.

Bron: HBVL

A.K.