Een 26-jarige vrouw, die recentelijk liftte door 71 Turkse provincies, is van plan haar academische carrière te beginnen met een proefschrift over haar ongelooflijke reis. In zes jaar tijd legde Elif Omput 26.000 kilometer af met slechts een rugzak van 14 kilo.

Omput, een toerismestudent die oorspronkelijk uit Mardin komt, zegt dat de meeste voertuigen, die haar ritten gaven, nummerplaten uit Istanbul of Ankara hadden. Haar kortste wandeling was 3 km en haar langste was 1100 km.

Omput zegt dat degenen die haar een lift gaven vaak verbaasd waren om te horen dat ze Turks is, omdat de meesten ervan uitgingen dat ze een toerist zou zijn.

“Het meest interessante is dat ik in die zes jaar in honderden auto’s heb gereden, maar slechts 11 vrouwen me een rit hebben gegeven”, vertelde ze aan Habertürk nieuws.

Een bericht gedeeld door elif omput (@gezginkz) op

Omput zegt dat ze haar passie voor liften op de universiteit vond, waar ze het liften gebruikte om naar school te gaan, aangezien er geen bus was die op tijd vertrok voor haar lessen. “Ik begon met het liften voor de 40 minuten durende rit. Wat begon als een noodzaak werd een passie voor mij”, zei Omput.

Op de vraag of ze bang was om alleen te liften, zegt Omput nee. Ze zegt dat alle vormen van transport risico’s inhouden.

“Mijn land heeft net zoveel goede mensen als slechte mensen. Er is een risico maar ik heb geen angst. Ik lift niet ’s nachts, maar heb zelfs geen peperspray bij me,” zegt ze.

Ze herinnert zich dat ze gefeliciteerd werd voor haar moed door de gendarmerie tijdens een pauze langs de weg in het oosten van Turkije.

Omput is van plan om een academische carrière na te streven, beginnend met het schrijven van een boek met de titel: “Het Is Ook Mogelijk Voor Een Vrouw”.

“Ik zou graag hebben dat mijn reizen als een voorbeeld gezien worden voor de studenten van de toerismefaculteit,” zegt ze. Hieraan toevoegend dat ze hoopt binnen 50 jaar een vooraanstaande vrouw in de academische wereld rond toerisme te zijn.

Hoewel ze misschien niet voort gaat doen met liften, zegt Omput dat ze graag op een motorfiets door Turkije en het buitenland wil reizen.

Sabah

B.L.J.