De Turkse legertop heeft donderdag meegedeeld dat de “meest gezochte leider” van terreurorganisatie PKK, werd geneutraliseerd tijdens een militaire operatie in het noorden van Irak.

Foto: AA

De PKK wordt door Turkije, de VS en de EU beschouwd als een terroristische organisatie. Turkse functionarissen gebruiken in hun verklaringen vaak het woord “geneutraliseerd” om aan te geven dat de persoon in kwestie werd uitgeschakeld, overgeleverd of gevangen werd genomen.

Het Turkse leger zei op Twitter dat PKK-topman İsmail Özden, codenaam Mam Zeki Sengali, tijdens een gezamenlijke militaire operatie in Sinjar werd geneutraliseerd. De 66-jarige Özden is de eerste PKK verdachte uit de “rode categorie” die werd geneutraliseerd tijdens een militaire interventie in het buitenland.

De lijst van gezochten is onderverdeeld in vijf kleurcategorieën, met rood als meest gezochte gevolgd door blauw, groen, oranje en grijs. De operatie werd vernoemd naar Bedirhan Mustafa Karakaya, een Turkse baby van 11 maanden die op 31 juli bij een bomaanslag van de PKK om het leven kwam.

Hurriyet

O.A.