Mohammed Tofik Saleh (L), Mahamad Laban (R)

Een Turkse rechtbank heeft de aanhouding van twee IS verdachten verlengt, omdat zij ervan verdacht werden terreuraanslagen op grote schaal te willen aanrichten op Europese bodem.

De twee verdachten, van Deense en Zwitserse nationaliteit werden begin deze maand gearresteerd door de politie van Adana.

Na het verhoor, dat 10 dagen lang duurde, zijn de verdachten voor de rechter gebracht die op zijn beurt hun voorlopige hechtenis verlengde.

De twee verdachten reisden naar Syrië, via Turkije in 2014 om zich aan te sluiten bij IS. Zij verklaarden aanvankelijk dat zij naar Syrië reisden voor humanitaire hulp te verlenen. Echter de onderzoekers kwamen erachter dat zij de laatste drie maanden van hun verblijf opleidingen hadden gekregen in het maken van explosieven en in het hanteren van oorlogswapens.

Vizier van de internationale overheden

De politie heeft ook verschillende digitale toestellen in beslag genomen met verschillende foto’s van de verdachten, samen met de IS terroristen.

Één van de verdachten stond al langer in het vizier van de internationale overheden, nadat zijn vrouw in 2014 een klacht neerlegde bij de politie, omdat hij hun dochters naar Syrië had meegenomen.

AA