De Turkse Rode Maan stuurt op dagelijkse basis 25 vrachtwagens aan hulp naar behoeftige mensen in Noord-Syrië. Dat zei een functionaris van Kizilay op zaterdag.

Meer dan 4 miljoen Syriërs, waarvan 1 miljoen in kampen leeft, hebben nog steeds hulp nodig in het noordelijke deel van het land. Dat zei Alper Kucuk, de directeur van de groep, in de zuidoostelijke Turkse provincie Gaziantep nabij de grens met Syrië.

“De Turkse Rode Maan helpt Syriërs met ongeveer 25 vrachtwagens aan hulpleveringen op een dagelijkse basis. Voedsel en persoonlijke zorgmiddelen zijn het belangrijkste.”

Nederland beschuldigt Turkije van steun aan terrorisme maar steunt zelf terreurgroeperingen

Volgens Kucuk is Turkije de enige hoop voor de Syriërs die in het noordelijke deel van het land leven.

Hoewel reeds acht jaren verstreken zijn sinds het begin van de Syrische oorlog, blijven Turken grote hoeveelheden doneren aan het Syrische volk, ging hij verder.

De functionaris van Kizilay merkte ook op dat de regio nood heeft aan infrastructuur, elektriciteit en scholen.

“We werken in het gebied nauw samen met andere staatsinstellingen,” zei hij.

“Wat we willen is dat vrede heerst in de hele regio, dat mensen in vrede leven en dat willige vluchtelingen terugkeren naar hun land,” zei Kucuk.

Syrië is nog maar net begonnen met de heropbouw sinds het conflict begon in 2011 toen het regime van Assad met onverwachte brutaliteit betogingen neersloeg.

Turkije huisvest meer dan 3,5 miljoen vluchtelingen uit Syrië, meer dan elk land ander land in de wereld.

Sabah

T.A.