Een strafrechter in Zuidoost-Turkije heeft geoordeeld dat het hijsen van de vlag van de Koerdische Regionale Regering (KRG) niet gelijkstaat aan terroristische propaganda voor de PKK.

Die laatste wordt door Ankara beschouwd als een terroristische organisatie. De KRG is erkend als een federale staat in de Iraakse grondwet en kan daarom niets te maken hebben met terroristische activiteiten, aldus de rechter.

Een strafrechter in Zuidoost-Turkije heeft geoordeeld dat het hijsen van de vlag van de Koerdische Regionale Regering (KRG) niet gelijkstaat aan terroristische propaganda voor de terroristische PKK.

Die laatste wordt door Ankara, de EU en de VS beschouwd als een terroristische organisatie.

De strafrechter in Van oordeelde dat archeoloog Ahmet Kınay niet schuldig was aan terroristische propaganda. Die aanklacht liep al tegen hem sinds 2018.

Het proces tegen Kınay was gebaseerd op foto’s op sociale media, waarop hij te zien is met de KRG-vlag: rode, witte en groene horizontale strepen met de zon in het midden.

Ahmet Kınay

Maar de rechtbank in Van wees erop dat de KRG erkend is als een federale staat in de Iraakse grondwet, die in 2005 werd aangenomen in een referendum.

“De KRG is gevormd in een regio waar Koerden in de meerderheid zijn. Ze gebruiken dus eenvoudigweg hun recht op zelfbestuur,” luidt het vonnis.

De KRG is een grondwettelijke staat en mag dus niet verward worden met de PKK of de Koerdische Gemeenschappen (KCK), die Ankara de “stedelijke vleugel van de PKK” noemt.

Volgens het vonnis kunnen Kınays posts niet beschouwd worden als “terroristische propaganda die het gebruik van geweld rechtvaardigen, ophemelen of aanmoedigen.” De regionale rechtbank van Erzurum verklaarde zich akkoord met het vonnis.

Een historische beslissing

Archeoloog Ahmet Kınay noemt het vonnis een historisch keerpunt. Het is een precedent voor mensen die van gelijkaardige feiten beschuldigd worden of ervoor achter de tralies zitten.

“Ik ben blij, zowel persoonlijk als voor de gemeenschap. Dit ging niet enkel over mij,” aldus Kınay.

Door het vonnis wordt de Koerdische vlag “gelegitimeerd” in Turkije, zegt Kınay. Vroeger zou ze enkel gebruikt geworden zijn bij staatsbezoeken, maar voor het overige werd ze als misdadig beschouwd.

Eén van de foto’s werd genomen op de universiteit van Yüzüncü Yıl in Van. Vertegenwoordigers van de universiteit van Dohuk in Irak zwaaiden daar met de KRG-vlag.

De andere foto werd genomen op de begrafenis van generaal Sait Çürükkaya van de Pershmerga.

Bron: Twitter

S.V.R.