Volgens Ankara sluit de E.U. haar ogen voor de terroristische aanvallen tegen de Turkse staat en de activiteiten van de PKK binnen het Europees grondgebied. Tijdens een ceremonie in Istanboel zei president Erdogan dat de Europese Unie de PKK helpt, ondanks het feit dat de groepering door Brussel erkend wordt als een verboden terroristische groepering. Erdogan hekelde ook dat de Unie een toevluchtsoord is geworden voor leden van de PKK.

Volgens Erdogan is het grootste gedeelte van de in beslag genomen wapens van westerse makelarij: “Wanneer we ze vragen hoe de wapens in handen komen van de PKK krijgen we altijd hetzelfde antwoord: ze beweren dat deze wapens hen toegestuurd zijn door de anti-daesh coalitie,” aldus Erdogan.

Aanhouding van Kamerleden

De president reageerde op de kritiek van sommige politici uit de E.U. op de aanhouding van verschillende Kamerleden van de HDP waaronder Selahattin Demirtaş en Figen Yüksekdağ. De twee Kamerleden werden aangehouden nadat ze weigerden om te getuigen voor een rechtbank in het kader van een onderzoek naar terroristische activiteiten. Verschillende leden van de HDP staan bekend voor hun steun aan de PKK.

“Na de recente gebeurtenissen vallen de Europese ministers Turkije aan. Wanneer we de Europese Unie iets vertellen antwoorden ze telkens ‘dat de Unie een wetsstaat is’. Turkije is ook een wetsstaat en beschikt over een onafhankelijk gerechtelijk apparaat. Net als jullie vragen wij om respect en verwachten wij dat jullie ons respecteren,”. Erdogan voegde hieraan toe dat de Europese leiders – ondanks verschillende verwittigingen van Turkije – geen stappen ondernemen tegen de terroristische groepering.

Gewapende terreucampagne van de PKK

De president ergerde er zich ook aan dat het Westen de realiteit over de terreurorganisatie niet onder ogen wil zien: “Sinds het einde van het staakt het vuren heeft de terroristische beweging al 787 leden van de veiligheidsdiensten en 312 burgers vermoord; verder raakten meer dan 4000 leden van de veiligheidsdiensten en 2000 burgers gewond bij verschillende aanslagen. Meer dan 5500 wapens, 650 000 stuks munitie, 142 ton explosief materiaal en 15 000 bommen werden in beslag genomen.”

Sabah