Foto: na het vrijdaggebed in Istanboel spreekt president Recep Tayyip Erdogan met de pers, 21 februari 2020

Op vrijdagavond zou president Recep Tayyip Erdogan een telefoongesprek gehad hebben met zijn Russische collega Vladimir Poetin. Na dat gesprek zal hij zijn standpunt bepalen over het militaire conflict in de Noordwest-Syrische provincie Idlib.

Aan de pers vertelde hij dat de Franse en Duitse leiders hem een voorstel hadden gedaan om een ontmoeting te hebben samen met Rusland, maar tot dusver is Poetin nog niet op dat voorstel ingegaan. Het telefoongesprek zou plaatsvinden om 18 uur lokale tijd, 15 uur GMT. “Tijdens het gesprek zullen we de situatie in Idlib bespreken. Op dit moment wordt het gevecht vastberaden verder gezet, maar dit gesprek zal onze houding bepalen”, aldus Erdogan.

Hij herhaalde ook dat het Turkse leger zich nog niet uit Idlib zal terugtrekken. Op dit moment werden al 12 tanks, 3 pantserwagens, 14 houwitsers en 2 opleggers van het regime vernietigd en 150 vijandige soldaten gedood. Ook wordt het werk verdergezet aan de bufferzone van 30 tot 35 km breed in het Noordoosten van Syrië. Die bufferzone moet een woonplaats worden voor heel wat Syrische vluchtelingen.

Op 21 februari liet zijn kantoor weten dat Erdogan de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel om concrete actie heeft gevraagd om de crisis in Idlib op te lossen. Tijdens een telefoongesprek liet hij weten dat het offensief in Idlib gestopt moest worden. Bij dat offensief sloegen al honderdduizenden mensen op de vlucht.

Spanningen Ankara en Moskou

Het voerde ook de spanningen tussen Ankara, Moskou en Damascus op, die nu op de rand van een oorlog staan. “De president benadrukte dat de agressie van het regime en haar bondgenoten in Idlib gestopt moet worden en hecht veel belang aan steun en concrete maatregelen om een humanitaire crisis te voorkomen.”

Op 20 februari riepen Macron en Merkel Poetin ter verantwoording over hun bezorgdheid over de humanitaire crisis in Idlib en drongen erop aan dat hij een einde aan het conflict zou maken. Dit zegt een woordvoerder van de Duitse regering.

K.L.

(Bron: Hürriyet)