De Turkse president en de Irakese eerste minister hadden op maandag 18 september een telefoongesprek, waarin zij discussieerden over de geplande referendum van de Regionale Koerdische overheden (KRG).

De twee leiders benadrukten het belang van een Irakese territoriale integriteit en kwamen overheen dat het referendum, indien het toch zou doorgaan, voor verhoogde spanningen zou zorgen in de regio.

Volgens bronnen staan beide leiders ook volledig achter de beslissing van het Irakese Hoogste Gerechtshof betreffende het nietig verklaren van het referendum.

Erdoğan en al-Abadi spraken ook over de strijd tegen terrorisme in het algemeen, maar natuurlijk vooral over de strijd tegen de terroristische PKK. Daarnaast hadden zij het ook uitgebreid over de strijd tegen IS.

Vrees voor instabiliteit

Zowel Turkije als de Verenigde Staten als Iran alsook de lidstaten van de Verenigde Naties stonden allemaal achter Bagdad en het niet houden van het referendum in Noord-Irak.  Er wordt gevreesd dat het referendum de aandacht zou afleiden van de strijd tegen IS. Daarnaast vreest men voor een algemene politieke instabiliteit in de regio ten gevolge van het referendum.

De KRG President Masoud Barzani zei eerder dat een ja-stem niet meteen naar een totale onafhankelijkheid hoeft te leiden maar eerder naar een kans voor nieuwe onderhandelingen met Bagdad.

Hurriyet