De Turkse premier Binali Yildirim haalde aan dat de Duits-Turkse journalist Deniz Yücel weldra vrijgelaten zou kunnen worden uit de Turkse cel.

“Ik hoop dat hij binnenkort vrijgelaten zal worden. Ik denk dat er bijna iets zal gebeuren,” aldus Yildirim in een interview met de Duitse televisiezender ARD. Hij voegde er echter aan toe dat het niet hij was die de beslissing maakt, maar een rechtbank.

“Op zijn minst zal hij voor een rechtbank verschijnen en bij elke hoorzitting heeft hij een kans om vrijgelaten te worden,” zei Yildirim. Er wordt verwacht dat de Turkse premier hierover zal spreken met de Duitse Bondskanselier Angela Merkel op 15 februari.

Deniz Yücel is een verslaggever van de Duitse krant Die Welt. Hij werd een jaar geleden gevangengenomen door beschuldigingen van propagandaverspreiding ten voordele van een terreurgroep en het aansteken van geweld. Hij ontkende de aantijgingen en er werd geen veroordeling uitgesproken.

Onmiddellijke vrijlating

Ondertussen heeft de Duitse Minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel gevraagd om de onmiddellijke vrijlating van Yücel, die stopt na 1 jaar in de Turkse gevangenis op 14 februari.

Genriel zei op 13 februari dat Duitsland een rechterlijke procedure nastreeft die snel gaat en erop doelt “Deniz Yücel vrij te laten”.

Moeizame relatie Duitsland-Turkije

De banden tussen Turkije en Duitsland waren moeizaam in de laatste jaren, aangezien Turkse politici hun Duitse collega´s beschimpten omdat ze niet optraden tegen de groeperingen die Turkije als terroristisch beschouwt. De groeperingen in kwestie zijn de Gülenisten (FETÖ) en de terroristische PKK.

De aanhouding van ongeveer een dozijn Duitse burgers in Turkije, inclusief een reporter, een vertaler en een mensenrechtenactivist, was de bron van spanningen tussen Ankara en Berlijn.

Hurriyet