Rechts: Ahmet Aydın

De Turkse parlementariër Ahmet Aydın beschuldigt de Parlementaire Vergadering voor de Raad van Europa (PACE) ervan, dat ze “gegijzeld wordt door mensen die er een ‘anti-Turks’ agenda op nahouden”.

Volgens Kamerlid Ahmet Aydın vormt Turkije het doelwit van oneerlijke kritiek. “We geloven dat ze met slechte intenties vragen om de situatie in Turkije te bespreken en de democratische instituties in ons land onder de loep te nemen,” aldus Aydın.

Ongegronde kritiek

De opmerking van Aydin volgde na het bezoek van PACE rapporteur Jordi Xucla aan Ankara. Aydin verklaarde dat Turkije nauw contact met PACE onderhoudt en aandacht heeft voor haar rapporten. Tijdens de vergadering werd volgens het Kamerlid echter “ongegronde en hevige kritiek geuit” op Turkije.

Foto: PACE rapporteur Jordi Xucla

Democratie ondersteunen

“Wat kunnen we verwachten van de Parlementaire Vergadering voor de Raad van Europa als deze door haar onredelijke kritiek het Turkse volk van zich vervreemdt en terroristen steunt. De vergadering zou het democratisch proces in Turkije moeten bijstaan en de toewijding van het Turkse volk aan de democratie ondersteunen,” voegde het Kamerlid hieraan toe.

Steunbetuiging

Aydın benadrukte de Turkse vastberadenheid om verdere stappen te zetten in de democratisering van Turkije “met haar parlement, regering en burgers,” en verklaarde dat hij een goede relatie met PACE wil onderhouden.

Xucla, wiens bezoek acht maanden na de mislukte coup werd gemaakt, uitte zijn steun en solidariteit voor het Turkse volk en haar strijd voor de democratie.

Hürriyet