Foto: CHP leider Kemal Kilicdaroglu tekent petitie voor het aanvechten gericht aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Izmit, Turkije, 4 juli 2017 (AA Photo)

De grootste oppositiepartij van Turkije de Republikeinse Volkspartij (CHP) zal het resultaat van het grondwettelijk referendum van het land in april aanvechten bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Partijleider Kemal Kilicdaroglu bevestigde dit op dinsdag.

Kilicdaroglu tekende een wettelijke petitie tijdens een persconferentie in de aanloop van de 20e dag van zijn protestmars van Ankara naar Istanboel.

Referendum “onwettig”

De 68-jarige Kilicdaroglu startte de 425 kilometer lange toch op 15 juni als gevolg van de opsluiting van CHP parlementslid Enis Berberoglu. Deze werd veroordeeld tot 25 jaar gevangenis voor het geven van vertrouwelijke informatie aan een krant over het beweerde transport van Turkse wapens naar Syrië in de controversiële MIT trucks-case. De optocht eindigt vrijdag.

Op dinsdag, zei Kilicdaroglu dat het referendum van april “onwettig” was als gevolg van een beslissing van de Turkse Hoge Raad voor Verkiezingen (YSK) om onverzegelde stembiljetten te accepteren op de nacht van de stemming.

Eerste handtekening

“We hebben onze petitie voorbereid. We brengen de zaak voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens,” zei Kilicdaroglu, terwijl hij de eerste handtekening op de petitie zette in de stad Izmit, ongeveer 100 km ten oosten van Istanboel.

Turkse stemmers hebben nipt gekozen voor een uitvoerend presidentschap tijdens het referendum van 16 april met 51.4 procent van de stemmen. De CHP voerde campagne voor de Nee-stem.

Kritiek eigen partij

De partij heeft scherpe kritiek geuit op de manier waarop het referendum verlopen is, vooral de beslissing van de YSK.

Echter, werd Kilicdaroglu zelf beschuldigd door zijn eigen partij dat hij niet sterk genoeg gereageerd had tegen het resultaat van het referendum.

Laatste rechtsmiddel

Na een onsuccesvol beroep bij de raad voor verkiezingen zelf, weigerde de Raad van State – Turkije’s hoogste administratieve rechtbank – een petitie van de CHP om de beslissing van de YSK te annuleren.

De partij besliste om de zaak voor het Hof in Straatsburg te brengen als gevolg van de onsuccesvolle verzoeken.

Sabah