Foto: Ömer Usta (13)

Twee jaar nadat bij de 13-jarige Ömer Usta een zeldzame hersenstamtumor werd vastgesteld, is Ömer uit Arnhem overleden. 

De zoon van gemeenteraadslid Yildirim Usta van Denk Verenigd Arnhem blies afgelopen drie dagen geleden zijn laatste adem uit. Familie, vrienden en naasten namen nadien bij de plaatselijke moskee afscheid van de overledene.

Usta, zijn vrouw Serpil en de oudere broer en zus van Ömer zijn inmiddels naar Turkije afgereisd om hem te begraven. Een collega van Yildirim Usta laat weten dat de familie ‘enorm aangedaan’ is.

Met het overlijden van Ömer Usta komt ook een einde aan de strijd die zijn vader voerde om zijn zoon met hulp van experimentele methodes te laten behandelen.

Daarvoor belandde het gezin onder meer in Pamplona, de hoofdstad van de Spaanse regio Navarra. Het doel was om de ongeneeslijke tumor in ieder geval niet verder te laten groeien.

Facebookpost van HDV Arnhem Türkiyem Camii/Moskee

Om de hoge kosten van de behandeling en het vervoer te kunnen betalen, werden verschillende charitatieve acties gevoerd. Mede vanuit de Turks-Nederlandse gemeenschap kreeg het gezin financiële en morele steun.

Twee jaar geleden, toen de diagnose werd gesteld, was de levensverwachting van Ömer Usta maximaal een jaar.

Hoop 

Vader Yildirim legde destijds het raadswerk neer om zijn zoon bij te staan. Najaar vorig jaar pakte hij de draad weer op. Het gevecht voor zijn zoon was ingegeven door hoop.

“Het idee dat je je kind kunt verliezen, vreet aan je”, zei Usta vorig jaar tijdens een benefietdiner in de Türkiyem moskee in Presikhaaf. “We houden ons vast aan de 1 procent van de mensen met dezelfde aandoening die bij de long time survivors zit.”

Bron: Nederlandse media