De dood van de Turkse Nederlander Yilmaz Yeral, de 55-jarige man die vorige week in Bergen op Zoom in zijn hoofd werd geschoten, kan leiden tot gewelddadige wraakacties.

Dat zeggen meerdere bronnen uit het criminele milieu, bekenden van het slachtoffer en een persoon die naar eigen zeggen getuige was van de schietpartij.

De moord lijkt de voorlopige climax van spanningen tussen een Turkse en Marokkaanse groepering in de stad.

Beide groepen worden door de bronnen gelinkt aan de handel in drugs. Toch zou de directe aanleiding gaan een ordinaire ruzie in een discotheek in Antwerpen.

Volgens de ooggetuige had een handjevol neven van Yeral het eerder deze maand in een populaire uitgaansgelegenheid in de Belgische havenstad aan de stok gekregen met een Marokkaanse Bergenaar.

Buiten de discotheek kwam het naar zijn zeggen tot een vechtpartij waarbij de Marokkaanse man rake klappen opliep. In de dagen daarna werden er over en weer bedreigingen naar elkaar geappt, maar daar bleef het bij.

Tot dinsdag 12 oktober. Op die dag gaat het gruwelijk mis. Aan het begin van de avond vallen er schoten in de Jan Dercksstraat in Bergen op Zoom.

Een Audi Q5, met daarin één van de neven die in Antwerpen klappen had uitgedeeld, is volgens meerdere zegslieden het doelwit.

De bestuurder gaat er met gierende banden vandoor en belt onderweg met zijn oom, Yilmaz Yeral, om te vertellen wat er is gebeurd.

Yeral zit op dat moment te kaarten in Arabia, een waterpijpcafé op een paar honderd meter afstand van De Theepot aan de Wouwsestraatweg.

Yilmaz Yeral geldt als de leider van de Turkse familie. Als hij van de schietpartij hoort, bedenkt Yeral zich niet. Hij loopt direct naar De Theepot.

Meerdere Nederlandse Turken volgen hem. Wanneer de volgens deze bronnen ongewapende Yeral met zijn vuisten op het rolluik beukt, komt een groepje Marokkanen uit een achterdeur van het theehuis.

Yilmaz ziet dat de mannen gewapend zijn. Hij deinst niet terug, maar loopt volgens de getuige met gespreide armen op de mannen af en roept:  ‘Gaan jullie mij nou doodschieten?’

Het zijn de laatste woorden van Yeral. Een van de gewapende tegenstanders voelt zich volgens de getuige bedreigd en begint te schieten.

Het slachtoffer wordt in zijn hoofd geraakt en zakt in elkaar. Terwijl familie en vrienden zich over hem ontfermen, ontstaat een kort vuurgevecht tussen beide groepen. Yilmaz wordt later met een ambulance afgevoerd en overlijdt diezelfde nacht aan zijn verwondingen.

Voor zijn aanhangers is Yilmaz Yeral een held, een ‘legend’

De verslagenheid bij familie en vrienden van Yeral is groot. Op social media werd woensdag uitgebreid stilgestaan bij zijn dood.

Zijn dood maakt veel los in een deel van de Turkse gemeenschap in Bergen op Zoom. Verdriet maakt in de dagen na de aanslag plaats voor woede. Gevreesd wordt voor nog meer geweld.

“Dit is nog niet afgelopen”, verzekert een getuige uit het criminele milieu.

Bron: Nederlandse media