De 23-jarige Merve Taşkin moet vandaag in Turkije voor de rechter verschijnen vanwege deze fotoshoot in Amsterdam.

Merve Taşkin is een fotomodel uit Istanbul met honderdduizenden volgers op sociale media. Ze is vooral populair op Instagram (572.000 volgers), gevolgd door Twitter en TikTok.

Taşkin stuurt op deze platforms iedere week foto’s en filmpjes de wereld in.

De zaak draait om foto’s en een video die zijn gemaakt tijdens een van deze reisjes.

In januari 2020 bezocht Taşkin Amsterdam om daar met vrienden haar 22ste verjaardag te vieren.

Daarbij bezochten ze ook Sexmuseum Amsterdam aan het Damrak, waar de geschiedenis van de pornografie en erotiek is te zien.

De foto’s en video die haar in de problemen brachten, zijn binnen in het museum genomen. “Mijn doel was om grappen te maken”, zei ze achteraf.

Zo is ze onder meer dansend met seksspeeltjes te zien en toont ze spullen die te koop zijn in het museum, zoals ‘penisvormige pasta en een sexy flesopener’.

Toen ze terugkwam in Turkije werd ze naar eigen zeggen binnen enkele maanden twee keer opgepakt.

Bij de tweede keer legde ze ook een verklaring af. Ze dacht dat de zaak hiermee was afgedaan, tot ze dit jaar alsnog werd gedagvaard wegens het schenden van artikel 226: het delen van obsceen materiaal.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Merve Taşkın (@tasskinmerve)

“Ik ben een beetje bang”, schreef ze gisteren op Instagram, waar ze de meeste in Amsterdam genomen foto’s intussen heeft verwijderd. “Ik hoop dat dit niet mijn laatste bericht zal zijn.”

Het museum steunt Taşkin en zegt het te betreuren dat de Turkse influencer in de problemen is gekomen vanwege een foto die is genomen in het museum.

“Het is onwerkelijk voor ons dat dit gebeurt”, schrijft museumdirecteur Monique van Marle aan Taşkin.

“Ons museum is bedoeld om mensen over de hele wereld te informeren over de geschiedenis van seks. We bewonderen je omdat je jezelf uitdrukt en zulke foto’s maakt.”

Bron: Nederlandse media