Foto: Maide T., een Turkse moeder, spreekt met politieagenten tijdens een betoging voor de Duitse kanselarij in Berlijn, 17 juni 2020.

Maide T., een moeder van Turkse afkomst, riep Duits bondskanselier Angela Merkel om hulp. Dat deed ze op 17 juni, tijdens een betoging voor de bondskanselier in Berlijn.

Ze zegt dat haar dochter Nilüfer onder dwang gerekruteerd werd door de PKK. Ze ontrolde een banner waarmee ze de Duitse overheid om hulp vraagt.

Dit is de meest recente van een aantal gelijkaardige betogingen. Ze vond plaats tijdens een kabinetsmeeting die door Merkel voorgezeten werd.

Maide protesteert al 3 maanden tegen de ontvoering van haar dochter. In mei vertelde ze aan de pers dat de Duitse overheid tot dan toe nog niet op haar verzoek reageerde.

Op woensdag vertelde ze dat steeds meer mensen zich bij haar protest aangesloten hebben. Daar is ze naar eigen zeggen heel tevreden mee, maar ze denkt dat er nog meer mensen zich aangesloten zouden hebben als de coronacrisis er niet geweest was.

Ze vindt niet dat de PKK het Koerdische volk vertegenwoordigt. Volgens haar is de groep in tegendeel verantwoordelijk voor de dood van vooral jonge Koerden. “Hoeveel mensen zijn er al gestorven? Als de PKK opkomt voor het Koerdische volk, waarom sterven er dan zoveel jonge Koerden?”, vraagt ze zich af.

Maide is ook dankbaar voor de steunberichten die ze krijgt van een groep moeders in de Zuidoostelijke Turkse provincie Diyarbakır.

Al sinds september protesteren de moeders voor het plaatselijke hoofdkwartier van de Democratische Partij van de Volkeren (HDP), die de PKK steunt. Ook hun kinderen zijn ontvoerd door de terroristische groepering.

Op 12 november vertrok Nilüfer T. naar school, maar sindsdien is ze spoorloos. Haar moeder protesteert niet alleen voor de bondskanselarij, maar ook voor de Brandenburgpoort, het Duitse parlement en het hoofdkwartier van een groep met vermeende banden met de PKK.

De verdrietige moeder merkte op hoe haar dochter vorig jaar onder de invloed geraakte van propaganda van de PKK sinds haar bezoek aan een cultureel centrum in Berlijn. Ze denkt dat haar dochter onder dwang werd gerekruteerd en naar een buitenlands kamp werd gebracht.

De PKK is in Turkije, de Europese Unie en de Verenigde Staten erkend als terroristische organisatie. Ze voert al meer dan 30 jaar een terreurcampagne in Turkije. Daarbij lieten al minstens 40.000 mannen, vrouwen, kinderen en baby’s het leven.

In Duitsland is de groep al sinds 1993 verboden, maar toch heeft ze nog zo’n 14.500 volgelingen in de Duitse Koerdische gemeenschap. De organisatie gebruikt Duitsland als platform voor rekrutering, propaganda en fondsenwerving.

De PKK rekruteert nog actief leden uit de Europese Koerdische gemeenschappen, maar vaak sluiten rekruten zich niet vrijwillig aan. Ze worden bijvoorbeeld overtuigd doordat anders hun familieleden gevaar lopen. De Turkse overheid heeft al langer kritiek op Duitsland vanwege de slappe maatregelen die het land tegen de terreurgroep neemt.

K.L.

(Bron: Sabah)