Turkije's nieuwe minister van Financiën zegt dat economie "snel zal verbeteren" tegen de achtergrond van de ineenstorting van de lira

De pas benoemde Turkse minister van Financiën Nureddin Nebati heeft gezegd dat de economie van het land “snel zal verbeteren”.

Zijn opmerkingen kwamen op een dag dat de lira tegenover de dollar een recorddiepte bereikte.

Nureddin Nebati, de nieuwe Turkse minister van Financiën, heeft gereageerd op de daling van de lira door te zeggen dat de economie van het land “snel zal verbeteren”.

In een gesprek met de nieuwswebsite HaberTürk op 13 december, vroeg Nebati, die eerder deze maand Lütfi Elvan verving, de mensen om de regering te vertrouwen met de economie.

Zijn opmerkingen kwamen op een dag dat de Turkse lira in een paar minuten tijd maar liefst 7% in waarde daalde tot een nieuw record van bijna 15 dollar per dollar.

Nebati verdedigde ook de onorthodoxe hypothese van president Recep Tayyip Erdoğan dat een verlaging van de rente zal leiden tot een lagere inflatie.

Erdoğan heeft herhaaldelijk gepleit voor de renteverlagingen omdat hij een nieuw economisch plan promoot dat prioriteit geeft aan economische groei, krediet, productie en export, ondanks de wijdverspreide kritiek op het beleid van economen en politici uit de oppositie.

Nebati zei op 13 december dat de economie kan worden verbeterd zonder de rente te verhogen.

“U zult zien dat het kan worden beheerd zonder de rente te verhogen. Vertrouwen is het enige wat nodig is,” zei hij.

De minister gaf ook commentaar op de interventies van de centrale bank op de valutamarkt.

“Er zijn geen aanvallen uit het buitenland. Er zijn enkele binnenlandse manipulatieve en speculatieve transacties. De centrale bank treedt daartegen op,” zei Nebati.

Op de vraag wat er zal gebeuren als het nieuwe economische model van de regering mislukt, zei Nebati: “Ik zou verdrietig zijn.”

“Als we winnen, winnen we samen. Als we verliezen, verliezen we samen,” zei hij, erop wijzend dat hij 1.000 werknemers in zijn bedrijf heeft en dat de verslechtering van de economie het verlies van al zijn bezittingen zou betekenen.

“Zou ik dat risico nemen? De economie moet verbeteren,” voegde hij eraan toe.

Bron: Turkse media