De Turkse zangeres Sıla

De RTÜK, de Turkse media-toezichthouder, censureert het lied “Karanfil” (anjer) van de Turkse popartiest Sıla. Dat verklaarde de raad op 5 juli.

De RTK vindt dat het lied mensen aanzet om te roken. In het lied raadt Sıla een ex-vriend aan om een sigaret op te steken.

Het was de organisatie Sarıay dat het lied onder de aandacht van de RTÜK, de Turkse overheidsdienst voor radio, televisie en internet, bracht. De organisatie beweert de heropleving te zijn van de oudste campagne tegen roken ter wereld.

Ze diende een klacht in bij de openbare aanklager in Istanboel. Die gaf de klacht door aan de dienst Alcohol en Tabak van het ministerie van Land- en Bosbouw, en die gaf ze uiteindelijk door aan de RTK.

De video was slechts 25.028.856 keer bekeken op het moment dat de RTK hem inspecteerde. Dat is slechts een 10de van wat Sıla’s ander werk gemiddeld haalt. Als reactie op de censuur deelde Sıla een video via Twitter waarin ze de songtekst licht aanpaste.

“Koop jezelf een anjer op mijn kosten”, luidde de tekst, met “op mijn kosten” als bijschrift.

In januari stelde de RTÜK (Radyo ve Televizyon Üst Kurulu) ook al onderzoek in naar een andere muziekvideo waarin roken aangemoedigd zou worden.

De beslissing kwam na een klacht van een sociale-mediagebruiker. In dit geval ging het om “Toz Taneleri” (stofdeeltjes) van de Turkse rapper Sagopa Kajmer.

K.L.

Bron: Hurriyet