Donderdag richtte Turkije een waarschuwing aan het adres van Griekenland om geen acties te ondernemen die de spanningen in de regio zouden kunnen oprakelen.

“Griekenland doet er goed aan om zich niet te laten verleiden tot onwettige acties. Alleen zo kunnen we onze bilaterale relaties verderzetten in een klimaat van goede nabuurschap, en kunnen we vermijden dat de spanningen in de Mediterrane regio oplopen.” Dat staat te lezen in een mededeling van het ministerie van Energie en Natuurlijke Hulpbronnen.

Verhinderen van de activiteiten

“Het verhinderen van de activiteiten die Turkije uitvoert binnen zijn eigen economische zone, daarbij steunend op het internationaal recht, is absoluut niet compatibel met de regels van het internationaal recht.”

Het ministerie liet ook weten dat Turkije zal blijven opkomen voor zichzelf in internationale kwesties.

De mededeling kwam er nadat de Turkse marine donderdagochtend een Grieks fregat had onderschept. Dat fregat probeerde in het vaarwater te komen van de Barbaros Hayrettin Pasa, een Turks schip dat onderzoek doet en boringen uitvoert op de oostelijke Middellandse Zee.

Militaire bronnen

Volgens militaire bronnen hadden de autoriteiten de operatie van het onderzoeksvaartuig op voorhand aangekondigd, maar toch stootten ze in de vroege ochtend op weerstand van het Griekse militaire schip.

Turkije heeft hiermee een gepast antwoord geboden op de eenzijdige beslissing van Grieks-Cyprus om boringen uit te voeren in de oostelijke Middellandse Zee. De Turks-Cyprioten hebben namelijk even veel recht op de olie- en gasvoorraden die zich in dat gebied bevinden.

AA

S.V.R.