Een Turks-Australische man werd gehuldigd omdat hij het leven van een 17-jarige jongen heeft gered.

Candan Baykan (52) werkt als veiligheidsagent in het winkelcentrum van Melbourne. Afgelopen zaterdag kreeg hij in Sydney de St. John’s Ambulance Save a Life Award.

Baykan kreeg die onderscheiding omdat hij de tiener Jaidyn Calleja ongeveer zeven minuten lang hartmassage toediende, nadat die het bewustzijn verloor door het eten van noten, waar hij een zware vorm van allergie aan heeft.

Het was een “verademing” om te zien hoe de jongeman uiteindelijk weer de ogen opende. Dat zei Baykan, die al 23 jaar in Australië woont, in een interview met Anadolu Agency.

Baykan had eerder wel ehbo-lessen gevolgd, maar toch was dit de eerste keer dat hij echt iemand heeft gereanimeerd, zo zei hij.

St. John Ambulance is een Australische ziekenwagendienst die ook trainingen organiseert en medisch materiaal verkoopt. De organisatie reikt jaarlijks een prijs uit “ter ere van genomineerde personen die blijk gaven van enorme moed en een uitzonderlijk beoordelingsvermogen bij het helpen van een ander persoon, met nadruk op het verlenen van eerste hulp in een crisissituatie,” zo lezen we op hun website.

AA

S.V.R.