Een 86-jarige man uit de Turkse provincie Bursa heeft de voorbije 59 jaar een roos in de mond gehouden. Een gewoonte die hij ontwikkelde op zijn 27ste, nadat hij was gestopt met roken. Dat bericht het Turkse nieuwsagentschap Ihlas.

Ali Riza Karan, die leeft in het Keramet dorp gelegen in het Orhangazi district van Bursa, besloot op zijn 27ste te stoppen met roken, toen hij besefte dat roken een slechte invloed heeft op de gezondheid en de levensduur van een mens.

“In het begin was het moeilijk om te stoppen met roken, daarom zocht ik naar mogelijke oplossingen die mij konden helpen om te stoppen met roken”, zei Karan, eraan toevoegend dat hij begon met het houden van een roos in de mond om zo roken te kunnen vergeten.

Roken als een Turk

Roken staat bekend als een gewoonte dat al decennialang wordt geassocieerd met Turken, waarbij het ook heeft geleid tot de creatie van de volgende uitdrukking: ‘Roken als een Turk’.

Onderzoek heeft aangetoond dat het aantal rokers in de wereld is gestegen, waarbij 930 miljoen mensen per dag roken. Vergeleken met 1990 was het aantal 870 miljoen, wat een stijging van 7 procent impliceert.

Sabah

EXTRA