Nadir Salifov en Sedat Peker

In het district Serik in de provincie Antalya werd op 19 augustus de Turks-Azerbeidzjaanse maffialeider Nadir Salifov (Lotu Quli) neergeschoten.

De crimineel was in een hotel aan het eten met een ongeïdentificeerde man die plots een geweer trok en hem daarmee aanviel.

Hij werd nog naar een ziekenhuis gebracht, maar bezweek aan zijn verwondingen. Later werd een verdachte aangehouden tijdens een routinecontrole van de politie.

Nadir Salifov

Salifof zat eerder een gevangenisstraf uit in Azerbeidzjan en werd in 2018 nog Turkije uitgezet. Het stond al langer vast dat hij was teruggekeerd.

Al op 2 februari had de Turkse politie aanwijzingen dat er een moordaanslag op de Azerbeidzjaan gepland was. Daarom werd er een operatie uitgevoerd tegen Russische maffia in Istanboel.

Leden van die groep zouden naar Turkije gekomen zijn om Salifov te vermoorden. Bij die organisatie werden 17 arrestaties verricht, waaronder die van groepsleider Guram Chikladze.

In de media werd Salifov vier jaar geleden in verband gebracht met de moord op Russisch-Azerbeidzjaans maffiabaas Rovshan Caniyev: (De Geest).

Caniyev reed met zijn SUV, voorzien van een Azerbeidzjaanse nummerplaat, door de straten van het district Beşiktaş in Istanboel.

Daar vielen twee mannen zijn wagen aan. Er werden 65 kogels afgevuurd, waarna de daders wegvluchtten.

De broer van Caniyev hield Salifov verantwoordelijk en kwam in 2017 naar Istanboel: het district Bahçelievler.

Daar had hij een ontmoeting met de criminele organisatie Şirinler (De Smurfen) om samen met hem een moordaanslag op Salifov te beramen.

Tijdens die ontmoeting viel de politie binnen waarbij 8 leden, waaronder leider Mehmet Sabri Şirin (Max) werden opgepakt.

K.L.

(Bron: Hürriyet)