Foto: baseballstokken die uitgestald staan voor een winkel in Adana, Zuid-Turkije (20 augustus 2020)

Er is geen enkel professioneel baseballteam in de zuidelijke provincie Adana. Toch zijn baseballstokken immens populair, volgens de verkopers.

De kopers zijn meestal jonge mensen die dit kopen voor “defensieve doeleinden.” Dat zeggen de bedrijven, die stokken produceren en verkopen, tegen prijzen tussen de TL 20 ($2,7) en TL 30.

Het is inderdaad een veelvoorkomend gebruik in Turkije dat verveelde autobestuurders een baseballstok onder hun stoel klaar hebben liggen, die ze tevoorschijn halen bij onenigheid met een andere chauffeur.

Mehmet Ali Özçağla maakt stokken en andere houten voorwerpen in zijn atelier en verkoopt ze in zijn winkel. Ze worden “vaak thuis of in de auto bijgehouden, in geval van een gevecht.” Özçağla verkoopt tot zes stokken per dag.

“We zijn er ons van bewust dat ze niet gebruikt worden voor de sport, en sommige klanten zeggen rechtuit dat zij ze kopen om zich te verdedigen,” voegt hij eraan toe.

Nochtans neemt de politie stokken, en andere voorwerpen die als wapen gebruikt kunnen worden, in beslag bij verkeerscontroles.

Bron: Sabah

S.V.R.