Met vlag zwaaien om jongeren aan te zetten tot lidmaatschap PKK is vrijheid van meningsuiting, oordeelt Europees hooggerechtshof

Het zwaaien met de vlag van de terroristische PKK, om jongeren warm te maken om lid te worden van de organisatie, valt onder de vrijheid van meningsuiting. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) geoordeeld.

Het hof oordeelde ook dat Ankara een schadevergoeding moet betalen aan Seyfettin Demir. Turkije veroordeelde hem tot een gevangenisstraf voor het “begaan van een misdaad in naam van een terroristische organisatie.”

Het EHRM oordeelt nu dat zijn “recht op vrije meningsuiting [daardoor] geschonden werd.”

Demir werd veroordeeld tot zes jaar en drie maanden gevangenisstraf. Tijdens een manifestatie in de zuidelijke provincie Mersin in 2008 droeg hij een vlag waarop stond:

“Bij de HPG telt de jeugd mee!” HPG is de afkorting van de Volksverdedigingstroepen van de terroristische PKK.

Daarop werd hij gearresteerd en veroordeeld voor “het begaan van een misdaad in naam van een terroristische organisatie, zonder er zelf lid van te zijn.”

Na alle binnenlandse rechtsmiddelen te hebben uitgeput, trok Demir met de zaak naar het EHRM. Dat sprak een oordeel uit op 19 mei, zo laat Mesopotamia Agency op 19 augustus weten.

Ankara moet nu 5.000 euro schadevergoeding betalen. De rechtbank oordeelde dat het ging om een schending van Art. 11 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Bron: Hürriyet

S.V.R.