Turkse maffialeider Kürşat Yılmaz en MHP-leider Devlet Bahçeli

De Turkse maffialeider Kürşat Yılmaz heeft op 3 november een bezoek gebracht aan MHP-leider Devlet Bahçeli na zijn vrijlating uit de gevangenis waar hij zat voor verschillende aanklachten, waaronder “het oprichten en leiden van een misdaadorganisatie”.

De MHP deelde foto’s van het bezoek op Twitter en verwees naar Yılmaz als een “liefhebber van het land” en een “onverschrokken dappere man van zijn zaak”.

De Turkse maffiabaas Kürşat Yılmaz heeft Nationalistische Beweging Partij (MHP) leider Devlet Bahçeli bezocht in het MHP hoofdkwartier in de hoofdstad Ankara, nadat hij was vrijgelaten uit de gevangenis.

Yılmaz werd in 2005 gevangen gezet op verschillende beschuldigingen, waaronder “het oprichten en leiden van een misdaadorganisatie”, “gekwalificeerde diefstal”, “bedreiging”, “opzettelijke verwonding” en “het beroven van mensen van hun vrijheid”.

Hij werd aanvankelijk veroordeeld tot 66 jaar en drie maanden gevangenisstraf, maar na een verzoek om een nieuw proces dit jaar werd zijn straf met 32 jaar verminderd.

Na deze strafvermindering kwam Yılmaz in aanmerking voor vrijlating en de Kocaeli F Type Gevangenis liet hem op 29 november vrij onder verwijzing naar “veiligheidsredenen”.

Het officiële Twitter-account van de MHP deelde foto’s van het bezoek van de maffialeider aan Bahçeli, en verwees naar hem als een “minnaar van het land” en een “onbevreesde dappere man van zijn zaak”.

Deniz Depboylu, een lid van de Centrale Bestuursraad (MYK) van de MHP, deelde ook de foto’s van het bezoek en dezelfde boodschap op haar Twitter-account.

In 2018 had Bahçeli naar Yılmaz en een andere maffiabaas Alaattin Çakıcı verwezen als “helden” en opgeroepen tot hun vrijlating uit de gevangenis.

Bahçeli had de opmerkingen gemaakt in reactie op campagnes dat de gerenommeerde Koerdische politicus Selahattin Demirtaş zou worden vrijgelaten, aangezien de voormalige medevoorzitter van de Democratische Partij van de Volkeren (HDP) op dat moment meedeed aan de presidentsverkiezingen.

In een post op sociale media had Bahçeli op 12 mei 2018 gezegd: “Welnu, als bijvoorbeeld Alaatin Çakıcı, bijvoorbeeld Kürşat Yılmaz, die liefhebbers zijn van hun land en bekend staan als onverschrokken dapperen van hun zaak, als kandidaat waren getoond met de handtekeningen van 100.000 idealisten [ülkücü], zou er dan ook een campagne worden gehouden voor de vrijlating van deze helden uit de gevangenis?”

Kort na Bahçeli’s opmerkingen werd Çakıcı vrijgelaten uit de gevangenis en bracht hij een bezoek aan de MHP-leider.

Çakıcı bedreigde later de leider van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, en werd schuldig bevonden op deze aanklacht.

Bron: Hürriyet