De 17-jarige Bilal Zaïdi zwom slechts een keer naar boven om adem te halen, om vervolgens het leven te redden van een 23-jarige man. In het zwembad De Scheg in Deventer zag de inwoner van Ede de persoon op de bodem liggen, waarna de automatische piloot ingeschakeld werd.

Als de dag van gisteren kan Zaïdi de heldendaad herinneren, al is het inmiddels twee weken geleden. Samen met vriend Anwas Rayes (18 jaar) was hij in Deventer aan het zwemmen, omdat hij in Ede en omstreken alle baden al wel kent. Toen zijn zwemmaatje even naar de WC was, begon de tiener wat te duiken.

,,Ik vond een Turkse Lira op de bodem aan de zijkant en ben gaan zoeken of er nog meer lag.”

Wat Zaïdi op dat moment nog niet wist, is dat die Lira het leven van een 23-jarige zou redden. Bij zijn zoekactie zag de Edenaar nog iemand onder water. ,,Maar toen ik even boven het water adem moest halen, bleef hij in het water. Ik was verbaasd dat hij dit zo lang kon.”

Toch volgde de tiener zijn gevoel en dook nogmaals kopje onder. ,,Toen merkte ik dat het niet goed was. Hij bewoog niet en toen ik op zijn wang tikte, kwam er bloed uit zijn mond. Ik wist direct dat het goed mis was.”

Adrenaline 

Hij bedacht zich geen moment en tilde de jongen naar boven. ,,Door de adrenaline ben je opeens zo sterk. Tijd om na te denken had ik niet, alles ging automatisch. Ik pakte hem beet en bracht hem boven water. Eenmaal daar schreeuwde ik om hulp, die gelukkig snel kwam.”

Turkse lira redt leven

Toegesnelde hulpdiensten en personeel van zwembad De Scheg reanimeerden de man, terwijl Zaïdi snel onder de douche ging. ,,Daarna vroeg ik of hij het overleefd had. Ik kreeg een positief antwoord en er volgde een opluchting.”

Het slachtoffer lag daarna langere tijd in het ziekenhuis, maar na enkele dagen belde Zaïdi de persoon op die hij had gered. ,,Het gesprek duurde drie minuten en daarvan heeft hij wel twee minuten mij bedankt. Ik ben in het ziekenhuis geweest en hij heeft mij later bij hem thuis uitgenodigd om een hapje te eten. Eigenlijk heeft die Lira zijn leven gered. Het was blijkbaar zijn tijd niet.”

Dankbaar

Zwembad De Scheg laat weten blij te zijn met de heldendaad van Zaïdi. ,,Het is enorm knap wat hij heeft gedaan”, zegt Jeroen Kops. ,,Ons personeel is getraind om te reanimeren, maar Bilal heeft een heldendaad verricht. Mede door hem is een leven gered.”

Ede Stad.nl