De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gezegd dat hij van plan is om meer grip te krijgen op de Turkse economie. Hij zei dat de centrale bank nota zal moeten nemen van wat de president zegt en overeenkomstig zal moeten handelen.

https://www.wisselkoers.nl/turkse_lira

Zijn opmerkingen hebben de kwakkelende lira naar een nieuw dieptepunt geduwd. De munt verloor dit jaar 13 procent van haar waarde. Erdogan zei op 15 mei In een gesprek met Bloomberg Television dat de centrale bank onafhankelijk is, maar dat zij de signalen van het hoofd van de uitvoerende macht niet kan negeren zodra de overgang naar een presidentieel systeem voltooid is.

Erdogan als sterkste kandidaat

Turkije zal op 24 juni vervroegde presidents- en parlementsverkiezingen houden. Uit opiniepeilingen blijkt dat Erdogan opnieuw de sterkste kandidaat is die het meeste kans maakt om de presidentsverkiezingen te winnen.

Erdogan zei dat de burgers de president verantwoordelijk zullen stellen voor de problemen die voortvloeien uit het monetair beleid. “Zij zullen de president verantwoordelijk houden. We moeten dus kunnen aantonen dat onze president een goed monetair beleid kan voeren,” haalde hij aan.

“Dit kan sommige mensen ongemakkelijk maken. Maar we moeten het doen. Het is de regering die verantwoording zal moeten afleggen aan de burgers,” voegde hij toe.

De president benadrukte in zijn interview dat de absurde rentevoeten aan de basis liggen van de hoge inflatie in Turkije.  “De rente is de oorzaak en de inflatie is het resultaat. Hoe lager de rente, hoe lager de inflatie,” aldus de president.

Hurriyet