De burgemeester van Istanbul, Ekrem İmamoğlu, heeft de inwoners opgeroepen zich aan te sluiten bij een megabetoging die de belangrijkste oppositiepartij op 21 mei zal houden in het stadsdeel Maltepe.

De burgemeester van Istanbul, Ekrem İmamoğlu, van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), heeft zijn aanhangers opgeroepen om deel te nemen aan een megabetoging die zijn partij op 21 mei zal houden in het district Maltepe van Istanbul.

In een video die hij deelde op zijn Twitter-account, zei İmamoğlu dat als gerechtigheid niet zegeviert in Turkije, geen van de grote problemen van het land kan worden opgelost.

“Beste mensen, als de stem van de natie niet opkomt, denken degenen in de heerschappij dat de enige juiste stem hun eigen stem is. Als de stem van de natie niet opkomt, denken degenen die de macht hebben dat zij de eigenaars van het land zijn. De stem van de natie zal opkomen. Iedereen zal spreken; iedereen zal kritiek leveren,” zei Imamoğlu in de video.

“Er is zoveel onrechtvaardigheid in dit land, in de economie, in het onderwijs, in de rechterlijke macht, op straat, in de staat; helaas is onrechtvaardigheid overal….Laten we elkaar ontmoeten om 18 uur deze zaterdag [op 21 mei] in Maltepe bij de rally, die zal worden gehouden met de deelname van [CHP voorzitter] Kemal Kılıçdaroğlu die de moedige leider is van rechten, recht en rechtvaardigheid,” zei İmamoğlu.

De manifestatie met de naam “Stem van de Natie” komt er te midden van nationale en internationale kritiek over de gevangenisstraf van bijna vijf jaar die CHP voorzitter Canan Kaftancıoğlu in Istanbul kreeg.

Het Hof van Cassatie, het hoogste hof van beroep van Turkije, achtte Kaftancıoğlu vorige week schuldig aan “belediging van een openbaar ambtenaar”, “uitdrukkelijke vernedering van de Turkse Republiek” en “belediging van de president” en bevestigde haar veroordeling in drie afzonderlijke zaken.

Kaftancıoğlu wordt vaak gecrediteerd als de persoon achter het verkiezingssucces van İmamoğlu in de lokale verkiezingen van 2019.

De overwinning van de CHP in de megastad had een einde gemaakt aan de 25-jarige heerschappij van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) en haar voorganger, de Welvaartspartij (“Refah”).

Bron: Turkse media