Foto: Dilek Livaneli krijgt prijs voor vrouwelijk leiderschap van Europees parlement op donderdag 7 maart 2019.

Een Turkse leerkracht kreeg donderdag van het Europees Parlement (EP) de internationale prijs voor vrouwelijk leiderschap.

Dilek Livaneli geeft les op de lagere school van Kumköy in het district Çarşamba. Dat ligt in de provincie Samsun aan de Zwarte Zee. In haar toespraak vertelde ze dat ze in de 16 jaar dat ze lesgeeft steeds al het potentieel uit haar leerlingen heeft weten te halen.

“Het enige wat ik moest doen, was het ontdekken; uitzoeken hoe ze zich konden uitdrukken en zelfvertrouwen opbouwen,” zei ze.

“Livaneli streeft ernaar om de kwaliteit van de dorpsscholen te verbeteren, en om elk kind het best mogelijke onderwijs te geven, onafhankelijk van zijn of haar achtergrond. Ze werkt al jaren als  vrijwilliger mee aan projecten binnen en buiten Turkije.

Livaneli merkte op dat ze, in al de jaren dat ze nu al in het dorp werkt, niet alleen heeft lesgegeven aan de kinderen, maar zich ook het lot van de andere vrouwen van het dorp aantrok.

“Ik heb sommige vrouwen leren lezen en schrijven. We gingen samen naar de film, het theater of de opera. We hebben ooit zangers van de nationale opera in het dorp uitgenodigd, die een concert gegeven hebben voor vrouwen,” aldus Livaneli.

Volgens haar heb je enkel goede communicatievaardigheden nodig. Het enige wat je verder moet doen, is energie, richting, moed en inspiratie geven aan anderen, zoals zij heeft gedaan voor de vrouwen en kinderen uit haar dorp.

“Als je daarin slaagt, zullen de mensen op een dag in je gaan geloven, je appreciëren en je volgen.”

De top 50 van beste leerkrachten

Livaneli eindigde in de top 50 van beste leerkrachten, samengesteld door het Comité voor de Prijs van Leerkracht van de Wereld. Dat wordt georganiseerd door de Varkey-stichting, die ontwikkelingsprojecten in de onderwijssector opzet.

Bij de acht vrouwen die door het EP gelauwerd werden, was nog een Turkse onderzoeker, Mine Yıldız. Zij is momenteel als postdoctoraatsstudente verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

Sabah

S.V.R.