De Turkse Kangal, ook wel de beste herdershond op aarde genoemd, wordt in de Verenigde Staten al decennialang gebruikt om vee te beschermen. De Anatolische herdershonden werden rond 1980 voor het eerst geïntroduceerd in Noord-Amerika. Sindsdien worden de honden er vertegenwoordigd door de Amerikaanse Kangal hondenclub. Volgens deze vereniging leven er momenteel zo’n 3 miljoen Kangal’s in de VS.

Elizabeth Jensen is een 53-jarige vrouw uit Kentucky die al jarenlang Kangal’s inzet op haar 38 hectare groot terrein. Haar honden waken dag en nacht over zo’n 50 Angus-runderen.

“Na de geboorte van een kalf proberen gieren hun slag te slaan. Kangal’s zijn de perfecte honden om je pasgeboren kalfjes te beschermen,” zei Jensen.

De 53-jarige vrouw is momenteel de baas van 5 Kangal’s. Hun namen zijn Sasja, Monk, Zeynep, Betsy en Blutarsky. Jensen en haar man fokken en verkopen de honden ook in de VS, waar het moeilijk is om een raszuivere Kangal te vinden. “Ik krijg dagelijks e-mails van mensen die doodgraag een Kangal zouden willen kopen,” voegde ze toe.

Rassen zoals de Anatolische Withoofd zijn ook populair. Dit specifieke ras werd onlangs verkozen tot beste Herdersras in Amerika.

Hurriyet