Een Turkse imam heeft het gemunt op vrouwen door te verklaren dat zij eruit zien als “wandelend vlees”, in een implicatie dat zij hun lichaam niet bedekken.

Naar aanleiding van deze opmerkingen hebben vrouwenorganisaties het ontslag van de imam geëist.

Halil Konakçı, de imam van de Melike Hatun Moskee in Ankara, heeft zich gericht tegen vrouwen die op straat lopen door hen te vergelijken met “vlees in slagerijen”.

“De straten zijn als een slagerij. We walgen van het vlees dat we nu zien. Waarom? Hebben deze vrouwen geen vaders, broers, echtgenoten? Ben je dan helemaal niet jaloers?”

“Heb je nooit een geweten als je dochter of vrouw zo de straat op gaat en een video deelt?”, zei Konakçı in commentaar dat gericht was tegen vrouwen en impliceerde dat zij geen hoofddoek dragen en hun lichaam niet bedekken.

Konakçı’s toespraak leidde tot een enorme reactie op de sociale media, waarbij vrouwenorganisaties eisten dat hij uit zijn functie werd ontheven.

Canan Güllü, voorzitster van de Turkse federatie van vrouwenverenigingen (TKDF), vertelde het dagblad Cumhuriyet:

“Aangezien het hoofd van het Directoraat voor Religieuze Zaken (Diyanet) zich onlangs met politiek is gaan bezighouden, denk ik dat de imams en muezzins van die instelling zichzelf verplicht verantwoordelijk houden voor deze kwestie [verwijzend naar hun uitlatingen].”

“Terwijl de Koran de gelijkheid van mannen en vrouwen laat zien, verspreiden deze individuen venijn met hun taal van ongelijkheid,” verklaarde Güllü.

Güllü drong er bij Diyanet ook op aan om de imam in kwestie te ontslaan.

De afgevaardigde van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), Gamze Taşçıer, verklaarde eveneens dat er juridische stappen moeten worden ondernomen tegen de imam, maar dat Diyanet waarschijnlijk geen actie zal ondernemen, zoals al eerder het geval is geweest.

“Het is niet nodig om te vragen of er een onderzoek zal worden ingesteld. Er is geen actie ondernomen tegen deze persoon die eerder op soortgelijke wijze haat heeft gezaaid. Degenen die vrouwen als wandelend vlees zien, zullen moed blijven houden zolang ze niet gestraft worden,” voegde Taşçıer eraan toe.

Bron: Turkse media