Foto: Ersoy Demir

Weinig Nederlanders en Belgen die het weten. Maar aan het randje van de wijk Rijkerswoerd woont de Turkse Hazes. Al zestien jaar lang!

De afgelopen jaren liet Ersoy Demir weinig van zich horen. Daarover in dit verhaalartikel meer. Maar nu is hij er weer. Met een coronalied.

“Toen ik ’s nachts weer eens wakker lag, dacht ik: morgen ga ik een coronalied schrijven. Om mensen troost te bieden. Om mensen voor te houden dat dit ook weer voorbijgaat. Ik heb het lied binnen een half uur gemaakt. Mijn vrouw en ik hadden alleen even discussie over het woord ‘kloten’ in de tekst. Zij vond dat het eruit moest, ik vond dat het erin moest blijven.”

“Omdat op waar ik mee kamp nog altijd een groot taboe rust. Door te veel inspanning – overwerk, stressvol werk, reistijd, veel optredens – en te weinig ontspanning kreeg ik te maken met een burn-out, met depressies. Daar ben ik nog steeds niet overheen. Ik kom soms dagen mijn bed niet uit. Sinds enige tijd dwing ik mezelf weer muziek te maken. Dat helpt. Al die kijkers, al die positieve reacties.”

Zou u de stoelen omgedraaid krijgen in een programma als The Voice?

“Ik denk het wel. Maar het interesseert me niet en ik zou er niet aan meedoen. Ik doe wat ik doe, omdat ik dat leuk vind en ik daarmee heel veel mensen plezier. Warme reacties zeggen me meer dan omgedraaide stoelen. Veel Turkse mensen zijn trots op mij. Een Turk die Hazes zingt. En nog heel goed ook.”

Tegelijkertijd wil u meer zijn dan de Turkse Hazes?

“Ja. Prachtig dat vrouwen op een Turkse bruiloft met hun hoofddoekjes op keihard ‘Bloed, Zweet en Tranen’ staan mee te zingen. Maar wat ik vooral wil, en ook al doe, is Hazes-liedjes in het Turks zingen.

En Turkse klassiekers in het Nederlands. Die twee werelden met elkaar verbinden. Helemaal mijn eigen ding doen. Niet langer de imitator zijn.”

Ersoy Demir is niet de enige Turkse Hazes

De Turkse Hazes. Als zodanig is Ersoy Demir (46) op sociale media bekend. Lang was hij de enige met die titel, maar sinds enige tijd heeft de Arnhemmer gezelschap gekregen van de bijna twintig jaar jongere Ammar Bozoglu.

“Niemand heeft het alleenrecht”, zegt Demir, die inmiddels ook rept van een derde Turkse Hazes. “Er is er eentje op komst. Onze zoon Kaya.

Ersoy Demir is geboren en getogen in Hilversum, als zoon van een Turkse gastarbeider uit de stad Kayseri.

De liefde bracht hem zestien jaar geleden naar Arnhem. Hij trouwde er met Samira Barari (43). Zij werkt als jurist op het provinciehuis en is Iraans van origine.

https://www.youtube.com/watch?v=OcNWgnBqijs&ab_channel=ErsoyDemirturksehazes

Bron: Nederlandse media