Foto: Minister van Defensie Hulusi Akar

De PKK heeft nog maar eens haar ware gezicht laten zien. Ze heeft 13 Turkse burgers doodgeschoten.

Maar het antwoord van het Turkse leger was nog dodelijker: ze brachten de PKK een zware slag toe in de regio Gara.

De PKK-terroristen hebben 13 Turkse burgers doodgeschoten in een grot in Noord-Irak. Ze werden ontvoerd, naar de grot gebracht en de meesten werden door het hoofd geschoten. Dat heeft minister van Defensie zondag gezegd.

“Uit het onderzoek blijkt voorlopig dat 12 van de onschuldige, ongewapende slachtoffers door het hoofd geschoten werden en één door de schouder. Ze stierven allemaal de marteldood,” zegt de minister.

Op dit moment is Turkije bezig met een terrorismebestrijdingsoperatie in Noord-Irak, Operatie Klauw-Arend 2.

Foto: minister van Defensie Hulusi Akar stapt, samen met een aantal legerofficieren, uit een helikopter en wandelt naar de Iraakse grens (14 februari 2021).

“Als onderdeel van Operatie Klauw-Arend 2 hebben we een grot ingenomen na hevige gevechten. Toen we de grot doorzochten, ontdekten we de 13 lichamen,” aldus Akar.

“De twee terroristen die we levend te pakken gekregen hebben, vertelden ons dat onze landgenoten werden doodgeschoten bij het begin van de operatie door de terrorist die verantwoordelijk was voor de grot.”

Alle PKK-leden in de grot werden gedood of gevangengenomen.

In de hele operatie werden 48 terroristen gedood en twee levend gevangen genomen, laat het ministerie weten.

Bij die 48 doden zijn er drie hooggeplaatste PKK-leden. Ook kwamen er bij de grondtroepen drie Turkse soldaten om en drie anderen raakten gewond.

Foto: Een foto van het bergachtige gebied rond Gara in Noord-Irak. De PKK verschuilt er zich vaak in grotten.

“Bij de operatie werden vooral wapens gebruikt die in Turkije zelf geproduceerd zijn. We hebben de terreurgroep een zware slag toegebracht in het gebied.”

“De operatie is nu afgelopen. Onze grond- en luchttroepen zijn veilig teruggekeerd naar hun bases en barakken,” zei hij, aangekomen in het operatiehoofdkwartier, op de grens in de zuidoostelijke provincie Şırnak.

Turkije had het recht om deze operatie te lanceren uit zelfverdediging, benadrukt Akar, en ze was conform het internationaal recht.

Bedoeling was om te voorkomen dat de PKK opnieuw posities langs de grens zou innemen. Van daaruit voeren ze vak aanvallen uit over de grens, zowel op militaire doelwitten als op burgers.

Foto: een Turkse soldaat richt zijn geweer al lopend in de regio rond Gara, Noord-Irak (14 februari 2021).

Turkije wil ook de geheime informatie bevestigen over Turken die ontvoerd werden door terroristen, zegt de minister.

Om veiligheidsredenen, en om de nodige maatregelen te kunnen nemen, werd die info niet eerder openbaar gemaakt.

Tijdens de hele operatie werden minstens 50 doelwitten getroffen, waaronder munitiedepots, grotten en bases in en rond Gara.

De operatie vond plaats in moeilijke omstandigheden, zowel qua toegankelijkheid van het terrein als qua klimaat, en in een groot gebied, beklemtoont Akar. Hij feliciteerde stafchef Yaşar Güler en zijn commandanten voor het succes.

Reacties stromen binnen

Ook communicatieadviseur Fahrettin Altun heeft het Turkse leger gefeliciteerd met de succesvolle operatie. Hij betuigde zijn medeleven aan de families van de slachtoffers en aan de natie.

“Ik betuig mijn medeleven aan het Turkse volk. Onze martelaars zijn gewroken,” zei hij, waarmee hij verwijst naar het militaire succes van Turkije in de strijd tegen de PKK.

“De strijd van ons leger tegen terroristische organisaties, vooral tegen de PKK, in binnen- en buitenland zal voortduren, met de steun en de gebeden van het volk, tot de terreurdreiging volledig weg is.”

Volgens Altun zal Turkije de strijd voortzetten niet alleen tegen de PKK, maar ook tegen de mensen en organisaties die haar steunen, tegen de strijders aan het front en tegen al wie terrorisme legitimeert en normaliseert.

“Terrorisme baant zich een weg via terroristen die met geweren zwaaien en mensen, die zich voordoen als gewone burgers, die hen steunen. Onze staat en onze natie zullen dit niet toelaten. We ontnemen terroristen met bloed aan hun handen én hun sympathisanten elke kans. De groeperingen die de PKK in Turkije, Syrië en Irak proberen te legitimeren, zijn collaborateurs van die bende moordenaars. Het bloed van onze martelaren hangt ook aan de handen van diegenen die de PKK zelfs niet veroordelen en van diegenen die de naam van deze verraderlijke organisatie niet noemen in een poging hen wit te wassen.”

Bron: Sabah