Foto: Turkse moskee Sledderlo (Genk)

De meerderheid van de Turkse gemeenschap in België verliet in de jaren zeventig haar vaderland en hielp de Belgen met de heropbouw van hun land. Ze worden nu echter geïnstitutionaliseerd door racisme en discriminatie, zoals in Nederland, Duitsland en Oostenrijk, waar zowel linkse als rechtse politieke partijen op zoek zijn naar manieren om met populistische retoriek stemmen te winnen.

Veel Belgische politieke partijen zijn de afgelopen jaren verder gegaan dan het bekritiseren van de Turkse binnenlandse politiek. Hun ontevredenheid reageren ze nu af op de Turken die in België wonen. Sommigen hebben zelfs gepleit voor een verbod op de deelname aan de Turkse verkiezingen vanuit België. Ze willen het stemrecht afnemen van de Turkse bevolkingsgroep die levens heeft opgeofferd bij het graven van tunnels en het aanleggen van de infrastructuur van het moderne België.

De reden hiervoor was eenvoudig: Ongeveer driekwart van deze bevolkingsgroep steunt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en geeft aan dat zij diepgewortelde banden hebben met hun vaderland.

Het was geen gemakkelijke stap. Het verbieden van de Turkse verkiezingen in België zou ook een verbod op andere verkiezingen betekenen. Tienduizenden Nederlanders en Fransen brachten hun stem uit in België.

N-VA bedriegt en vergiftigt de samenleving

De extreemrechtse Nieuw Vlaamse-Alliantie (N-VA) heeft onlangs de coalitieregering verlaten om bezwaar te maken tegen een niet-bindend VN-migratiepact en om haar positie in de politieke sfeer van het land verder te versterken.

Nu de algemene verkiezingen in mei naderen, heeft de nationalistische partij haar inspanningen tegen de Turkse gemeenschap opgevoerd. Vlaamse nationalisten kwamen naar voor met een documentaire over de Turkse Grijze Wolven in België.

De video die werd geproduceerd en gedeeld door de N-VA, toont opnames van enkele Belgische politici die naar een café gaan waar meestal Grijze Wolven zitten om achter stemmen te vragen. Het bezoek werd stiekem opgenomen voor de documentaire. De Turkse gemeenschap reageerde lachend: “Waarom de geheime opname? Alsof deze mensen lid zijn van een terroristische organisatie. Hebben ze ooit iemand pijn gedaan?” klonk het onder hen.

Turkse nationalisten hebben inderdaad nooit problemen veroorzaakt in België.  Toch worden ze geregeld aangevallen door leden van de terroristische PKK. De documentaire bevat verder ook veel onjuiste en verdraaide informatie.

Een jaar na mijn verhuizing naar Brussel belde een lokale Turkse inwoner mij op met het nieuws dat er een “explosief” werd gevonden voor de Belgisch-Turkse Federatie. Deze heeft nauwe banden met de Turkse Partij van de Nationalistische Beweging (MHP).

Federatievoorzitter Ömer Zararsız begaf zich naar de locatie. Hij was gefrustreerd door de Belgische politici die de PKK jarenlang hebben gesteund getolereerd en beschermd.

Onlangs zei hij in een interview met het Belgische nieuwstijdschrift Knack, dat hij de negatieve berichtgeving over de Grijze Wolven beu is en dat hij bruggen wil bouwen, niet polariseren. “Ik heb een Belgisch paspoort en ik voel me hier thuis. Maar ons hart ligt ook in Turkije klonk het verder.

N-VA-partijleider en burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever, beschuldigde de moslimbevolking er onlangs van dat zij “spanningen creëert” in het land.

Zuhal Demir van de N-VA richt haar kanonnen geregeld ook op de moslimgemeenschap en de Turkse minderheid in het land. Volgens haar kan de staat “geweld” gebruiken om moslims te doen integreren in de samenleving.

Terwijl de wettelijke partijen de haat in de samenleving aanwakkeren, leidt de giftige sfeer ertoe dat extremistische groeperingen elke dag meer leden krijgen. De Belgische Inlichtingendienst (VSSE) meldde dat extreemrechts in West-Europa aan het veranderen is, waarbij sommige rechtse leiders hun militanten oproepen om wapen-opleidingen te volgen. De informatie is gebaseerd op het onderzoek van het agentschap in 2018.

“In België is Schild en Vrienden een van de meest succesvolle voorbeelden van zo’n identiteitsbeweging. Het gaat echter om een delicate kwestie,” aldus het rapport.

De VSSE zegt inderdaad dat de Belgische beweging personen aantrekt met zeer uiteenlopende profielen en overtuigingen. Van rechts-conservatisme tot democratische ideologieën, maar ook een reeks extreemrechtse en racistische opvattingen. De media hebben onlangs onthuld dat sommige leden van de N-VA verbonden zijn met Schild en Vrienden. Toen deze informatie aan het licht kwam, werden deze leden uit de partij gegooid.

Mehmet Solmaz voor Sabah

O.A.