De export van Turkse hazelnoten naar China is meer dan verdubbeld in slechts vijf jaar tijd. In 2019 werd voor meer dan 79 miljoen euro uitgevoerd, volgens officiële cijfers van de Vereniging van Exporteurs van Hazelnoten en Aanverwante Producten (KFMİB).

De export naar het Oost-Aziatische land heeft een recordhoogte bereikt. Als de vraag blijft toenemen, zal China evolueren tot één van de drie grootste importeurs van hazelnoten ter wereld. Dat zei Dursun Oğuz Gürsoy, waarnemend voorzitter van de vereniging, woensdag in een interview met Anadolu Agency (AA).

Vorig jaar werd voor zo’n 11,2 ton hazelnoten naar China geëxporteerd, goed voor een waarde van 79 miljoen euro. Vijf jaar geleden was dat nog maar 3,5 ton, of 38,5 miljoen euro, volgens het artikel van AA met de cijfers van KFMİB.

Europa

De grootste afzetmarkt voor Turkse hazelnoten is Europa. Maar sinds 2001 wordt in China, en andere landen, reclame gemaakt, waardoor de export naar die landen aanzienlijk steeg. Die inspanningen beginnen nu hun vruchten af te werpen.

“Van alle soorten gedroogde noten en vruchten die in China geconsumeerd worden, zijn de hazelnoten één van de populairste,” zegt Gürsoy. Ook andere producten op basis van hazelnoot doen het goed in het land.

Volgens Gürsoy wordt de hazelnoot gebruikt in verschillende dieettypes, onder andere het Mediterraanse dieet, omdat ze rijk is aan eiwitten.

Ook de export naar Japan, Australië, Maleisië en Indonesië zit in de lift de laatste jaren.

Bron: Sabah

S.V.R.