De Turkse EU minister, Ömer Çelik, heeft felle kritiek geuit op de destructieve houding die de Europese Unie aanneemt in haar relatie met Turkije. Ook maakte hij iedereen erop attent dat extreemrechtse partijen stilletjes aan de norm aan het worden zijn in Europa. 

Çelik, die maandag live op NTV aan het woord was, zei dat de politieke partijen in Europa de waarden waarop de Europese Unie is gebaseerd aan hun laars lappen. “85 percent van de beloftes gemaakt door extreemrechtse partijen in Europa, zijn geïntegreerd in het politiek gedachtegoed van de centristische partijen,” haalde Çelik aan.

De minister is van mening dat bepaalde uitspraken die Duitsland heeft gemaakt, veruit onacceptabel zijn. Ook vond hij de opmerking van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, over het niet hernieuwen van de douane-unie tussen Turkije en Europa, uiterst bizar.

“De douane-unie zou moeten worden bekroond met ons EU lidmaatschap,” zei Çelik. Ook vindt hij dat men Turkije niet dient te behandelen als een “gast” maar eerder als een “gastheer”, omdat Turkije één van de oprichtende leden is van vele internationale organisaties, waaronder de NATO en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Sabah