De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de Turks-Duitse schrijver verwelkomd die in Spanje op Turks bevel werd aangehouden. Ook heeft ze kritiek geuit op Turkije voor het “misbruiken” van Interpol.

Doğan Akhanlı werd zaterdag opgepakt op vraag van Turkije tijdens zijn vakantie in Granada, in het zuiden van Spanje.

De schrijver werd opgepakt na een “Red Notice” van Interpol vanuit Ankara. Dit is vergelijkbaar met een internationaal arrestatiebevel waarmee een land een arrestatie kan aanvragen met als doel om die persoon te laten uitleveren.

Merkel vertelde later die dag tegen RTL TV dat ze zeer blij is met de vrijlating en dat we internationale organisaties zoals Interpol niet mogen misbruiken voor dergelijke zaken.

Misbruik van Interpol

De Duitse bondskanselier benadrukte dat Turkije geen misbruik mag maken van Interpol om haar tegenstanders te vervolgen. De Turkse president deed op 18 augustus een oproep aan alle Duitsers met Turkse origine om niet te stemmen op de CDU van Merkel (= Christelijk Democratische Unie van Duitsland), de SPD van Schulz’s (=Sociaaldemocratische Partij van Duitsland) of de Groenen (=Bündnis 90/Die Grünen), omdat ze alle drie vijanden zijn van Turkije.

Groene parlementsleden

De Groene Duitse parlementsleden nemen het al een tijdje op voor Akhanlı. Ze menen dat hij slachtoffer is van politieke vervolging. Hij zat in Turkije opgesloten van 1985 tot 1987. Vervolgens verhuisde hij naar Cologne in de jaren negentig waarna hij het Duitse staatsburgerschap verkreeg in 2001.

Toen hij in 2010 aankwam op de luchthaven van Istanbul, werd hij opnieuw opgepakt op beschuldiging van betrokkenheid bij een gewapende overval in 1989. Na vier maanden vast te hebben gezeten werd hij vrijgelaten doordat er een gebrek was aan bewijs.

Hurriyet