Alhoewel de Iranese ambassadeur in Ankara, Mohammad Ebrahim Taherian Fard, eerder in juni, zei dat het nu niet het moment is muren te bouwen tussen landen, beweert een hoogstaande politicus Natanzi nu dat de muur misschien toch niet zo zeer ingaat tegen de Teheraanse nationale belangen. 

“Turkije bouwt de muur om te vermijden dat er nog meer PKK terroristen het land in geraken. Aan Iranese kant kan de muur helpen illegale verstekelingen tegen te houden en bovendien vormt de muur ook in het algemeen een goede bescherming aan de grens.” Dat beweerde de hoogstaande Iranese politicus Natanzi in een interview.

Er bevinden zich zo een 1000 tal terroristen langs de Turks/Iranese grens verspreid over allerlei kampen. Deze kampen, die zich weliswaar bevinden achter de Iranese grens, vormden een ideaal schuiloord in het geval van militaire acties, uitgaand van Turkije tegen de PKK.

Om dit soort situaties naar de toekomst te voorkomen reageerde de Turkse staat met het opstellen van een plan waarin zij de bouw van een muur langs de Turks/Iranese grens aankondigden. Gelijkend op de muur trouwens aan de Turks/Syrische grens.

De Turks/Syrische grens

De muur, die voorlopig al een heel deel van de gevoelige Turks/Syrische grens afschermt, is een van de langste muren ter wereld. Van het 105 kilometer lange stuk grens, tussen de twee vroegere Daesh bolwerken Azaz en Jarablus, werd er al zo een 77 kilometer volledig afgewerkt. De bolwerken werden veilig gesteld door het Syrische bevrijdingsleger. Het 77 kilometer lange stuk muur werd volgens de Turkse autoriteiten afgewerkt in de eerste helft van het jaar (2017).

Sabah