“De Turkse economie is op de goede weg en de interestvoeten zullen snel beginnen te dalen terwijl de Turkse lire zal stijgen.” Dit waren de woorden van president Recep Tayyip Erdoğan, tijdens de aanstelling van de nieuwe minister van Economie en Financiën, Berat Albayrak, die overigens zijn schoonzoon is. Hij benoemde als minister omwille van zijn “theoretische en praktische ervaring in de financiële sector”.

“Turkije is op de goede weg. Onze investeringen zijn overduidelijk. Het feit dat internationale instellingen en kredietverstrekkers leningen geven aan wie in Turkije wil investeren is een duidelijk signaal daarvan. Bijvoorbeeld, de noodzakelijke financiering voor de bouw van de Achttienmaartbrug [over de Dardanelles Zeestraat] is vanuit het buitenland gekomen,” zo legde Erdoğan uit aan journalisten die op 10 juli met hem meereisden naar Azerbeidzjan en Turks Cyprus.

Erdoğan deed zijn uitspraken vlak nadat de wisselkoers van de lira de diepte indook, kort nadag hij zijn nieuwe kabinet had voorgesteld.

Internationale experts uitten hun bezorgdheid over de samenstelling van dat kabinet, waarbij Albayrak de verantwoordelijkheid krijgt over de economie, en waarin geen plaats meer is voor figuren als voormalig Minister van Economie Mehmet Yimşek en Minister van Financiën Naci Ağbal.

Erdoğan beschuldigt de internationale media en internationale kredietratingbureaus ervan dat zij een verkeerd beeld geven van de Turkse economie en zegt dat hij niet wakker ligt van wat zij vinden van zijn regering.

S.V.R.

Hurriyet