De Turkse televangelist Adnan Oktar geeft “de Britse staat” de schuld van het feit dat hij werd opgepakt in Istanbul, samen met een hele groep volgelingen, op 11 juli. Er loopt een uitgebreide aanklacht tegen hem, gaande van seksueel misbruik tot militaire spionage.

https://www.youtube.com/watch?v=Pegms0LGHdI

Oktar werd ’s morgens vroeg thuis opgepakt en naar het Haseki-ziekenhuis in Istanbul gebracht voor medisch onderzoek. Daar werd hij geïnterviewd door journalisten. “Dit is een complot waar de Britse staat achter zit,” zo zei hij, terwijl hij van de politiewagen naar het ziekenhuis begeleid werd.

Op de ochtend van 11 juli viel de Turkse politie binnen in 120 woningen en kantoren, en pakte daarbij Oktar en 234 van zijn volgelingen op, nadat verschillende mensen, waarvan de leeftijd varieerde van 11 tot 40 jaar, klacht tegen hem indienden voor criminele feiten.

Volgens een verklaring van het Bureau van de Procureur des Konings van Istanbul, “werd Oktar gevat toen hij probeerde te vluchten” voor de politie.

Oktars assistent, Tarkan Yavaş, kon ontkomen tijdens de politie-inval, zo meldden bronnen bij de politie, die benadrukten dat de verdachte gewapend was. Tegen de middag van 11 juli werden nog 79 verdachten in dezelfde situatie ingerekend.

Beschuldigd van het vormen van een criminele organisatie

In het aanhoudingsbevel staat te lezen dat Oktar en zijn volgelingen beschuldigd worden van het vormen van een criminele organisatie, seksueel misbruik van kinderen, aanranding, ontvoering van kinderen, seksuele intimidatie, chantage, afpersing, wederrechtelijke vrijheidsberoving, politieke en militaire spionage, misbruik van religieuze gevoelens, witwassing, schending van privacy, vervalsing van officiële documenten, verzet tegen de antiterreurwet, dwang, gebruik van geweld, laster, het verhinderen van burgers om hun dienstplicht te vervullen, het uiten van beledigingen en valse beschuldigingen, meineed, zware fraude, smokkel, belastingontduiking, omkoping, marteling, het onwettig verzamelen van persoonlijke gegevens, overtreding van de wet ter bescherming van de vrouw en het gezin en het schenden van het recht van burgers op onderwijs en deelname an het politieke leven.

Oktar presenteert talkshows op zijn eigen tv-zender, A9, waarin hij het heeft over de islamitische waarden en waarin hij soms danst met jonge vrouwen die hij zijn “kittens” noemt, of zingt met jonge mannen die hij zijn “leeuwen” noemt.

De Atlas van de Schepping

In 2006 schreef Oktar de Atlas van de Schepping onder het pseudoniem Harun Yahya, waarin hij argumenteert dat Darwins evolutietheorie aan de basis ligt van het globale terrorisme. Volgens de website van zijn tv-kanaal schreef hij meer dan 300 boeken die in 73 talen vertaald werden.

Hurriyet

S.V.R.