De burgemeester van de Turkse stad Edırne, nabij de grens met Griekenland en Bulgarije, is onder vuur komen te liggen voor de manier waarop hij toeristen lokt. Recep Gürkan (CHP) heeft meertalige posters gelanceerd met gelukwensen voor het nieuwe jaar, waarop de naam van de stad Edırne in het Grieks vermeld staat, namelijk Adrianopolis.

Op de posters staan nieuwjaarswensen in het Turks, Grieks en Bulgaars. Ze hangen overal op de muren en de winkelruiten in de noordwestelijke provincie Edırne. Het afgelopen half jaar kwamen er meer toeristen uit de twee buurlanden naar Edırne dan voorheen.

“We wensen de wereld vrede en vreugde toe in 2019,” schrijft burgemeester Recep Gürkan op één van de affiches, die op de Saraçlarlaan hangt, in het centrum van de stad.

“de burgemeester van Adrianopolis”

Op sociale media haalden nationalisten fors uit naar Gürkan. Op de affiches in het Grieks wordt hij “de burgemeester van Adrianopolis” genoemd.

Geen Byzantijnse stad

“OK, het is een mooi gebaar. Maar de naam van onze stad wordt op de Bulgaarse affiches geschreven als Edırne, maar op de Griekse affiches heet het Adrianopolis. Mijnheer de burgemeester, dit is geen Byzantijnse stad. Het is 88 jaar lang de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk geweest.” Dat zegt Veysel Güner, de voorzitter van ’15 juli’, de beweging van jong-democraten van Edırne, in een interview met het regeringsgezinde Anadolu Agency.

Op de ochtend van 4 januari was Gürkan vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

De waardevermindering van de Turkse lira ten opzichte van de euro en de dollar – zowat 30 procent sinds begin 2018 – heeft enorm veel bezoekers uit Griekenland en Bulgarije gelokt, zo had Gürkan eerder verklaard.

Sindsdien komen er elk weekend grote groepen Grieken en Bulgaren met bussen naar de noordwestelijke provincie Edırne om inkopen te doen.

Om aan de grote vraag uit de buurlanden te voldoen, hebben de handelaars van de stad prijslijsten in het Grieks en Bulgaars in hun etalages uitgehangen. Er zijn zelfs webwinkels in het Bulgaars van start gegaan en er zijn kleine ‘woordenboekjes’ gemaakt om potentiële Griekse en Bulgaarse klanten te helpen.

Hürriyet

S.V.R.