Recep Tayyip Erdoğan

Turks president Recep Tayyip Erdoğan hekelt de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte, omdat die de opstandige troepen in Oost-Libië steunen.

Eerder had de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi een ontmoeting met een aantal Libische stamhoofden, die Caïro vroegen om tussen te komen in de burgeroorlog.

Turkije verleent militaire steun aan de regering in Tripoli. Egypte, de VAE en Rusland steunen dan weer diens rivalen in het oosten van het land.

De voorbije weken hebben de regeringstroepen aanzienlijke vooruitgang geboekt. Zij hebben de troepen van Khalifa Haftar, die vorig jaar nog oprukten naar de hoofdstad, teruggedreven.

Parlementsleden in het oosten hebben deze week Egypte opgeroepen om te interveniëren in het conflict. Donderdag had Sisi een ontmoeting met hen.

Hij heeft gezegd dat Egypte niet lijdzaam zou toezien in geval van een directe dreiging voor de Egyptische en Libische veiligheid.

Over een mogelijke tussenkomst van Egypte zei Erdoğan dat Turkije de internationaal erkende Regering van Nationale Eenheid (GNA) zal blijven steunen.

“De stappen die Egypte hier onderneemt, vooral het feit dat ze aan de kant staan van rebellenleider Haftar, zijn onwettig.”

Verder omschrijft hij de aanpak van de VAE als “piraterij.”

Bron: Hürriyet

S.V.R.