Hagia Sophia wordt voor iedereen toegankelijk

Historische mozaïeken in moskee worden beschermd en bewaard, benadrukt woordvoerder president.

De Hagia Sophia-moskee wordt voor iedereen geopend en de historische mozaïeken in het gebouw blijven beschermd, net zoals de afgelopen 500 jaar. Dat heeft de woordvoerder van de president vrijdag nog maar eens herhaald.

De mozaïeken “maken deel uit van ons cultureel erfgoed,” aldus Ibrahim Kalın in een interview met CNN International.

“We doen het nodige zodat ze tijdens de gebedsvieringen bedekt worden en dus niet kunnen aangeraakt worden,” zegt Kalın, die verzekert dat ze onaangeroerd zullen blijven.

De moskee zal “absoluut” voor iedereen open staan: gelovigen, niet-gelovigen, moslims, christenen, boeddhisten, … Iedereen zal de mozaïeken kunnen bekijken zoals vroeger, benadrukt hij.

Turkije nodigt iedereen uit om naar de moskee te komen, zegt Kalın, zelfs de paus, die het spijtig vond dat de Hagia Sophia niet langer een museum is.

Religieuze minderheden hebben in Turkije dezelfde rechten als iedereen, zegt hij. Als je het hen zou vragen, zouden ze zeggen: “We hebben evenveel vrijheid van religie als elke andere religieuze gemeenschap.”

De reacties op de conversie van de Hagia Sophia komen voort uit oude aannames en vooroordelen. Er is wel degelijk religieuze vrijheid in Turkije, aldus Kalın.

Het iconische monument werd aanvankelijk gebouwd als kerk, in de Byzantijnse tijd. Toen de Ottomaanse sultan Mehmet II in 1453 Istanbul veroverde, maakte hij er een moskee van.

In 1934 maakte de Turkse regering van de Hagia Sophia een museum.

Maar vorige week vernietigde een hoge Turkse rechtbank dat ministerieel besluit van 1934.

Bron: AA

S.V.R.