57-jarige Ilhan Dogru

Volgens de Turkse krant sonhaber.eu staat het gezondheidssysteem in Nederland op instorten. In die context publiceerde de nieuwswebsite een schokkend artikel over een Nederlands-Turkse corona-patiënt. “Een gewetensvolle verpleegster heeft mijn leven gered, anders hadden ze de stekker getrokken en was ik dood”, getuigt de 57-jarige Ilhan Dogru uit Zaandam. 

In de Nederlandse stad Zaandam, gelegen in de provincie Noord-Holland, hebben 50 Turken het coronavirus opgelopen. Het merendeel heeft het virus thuis in lockdown overwonnen, zo’n 12 patiënten vochten voor hun leven. Een van die overlevenden is de 57-jarige Ilhan Dogru. Toen hij op een dag hoge koorts kreeg spoedde Ilhan zich naar de huisdokter. Na een test bleek dat hij corona-positief was, plots stond de Turkse Nederlander oog in oog met de dood.

“Ik had hevige hoofdpijn, was futloos en kon niet meer eten. Ik werd gebracht naar het ziekenhuis in Zaandam, werd met de dag slechter en kon ieder moment in coma geraken. Vervolgens werd ik getransfereerd naar een ziekenhuis in Amsterdam. Ik kon mijn ogen niet openen en moest enorm zweten. Ik had geen gevoel meer in mijn voeten en handen. Tenslotte werd ik overgebracht naar de afdeling intensieve zorgen”, zegt Ilhan Dogru.

Op de tweede dag werd mij verteld dat ze niks meer voor mij konden doen, ‘we gaan de stekker uittrekken’. Op dat moment kreeg ik tranen in mijn ogen. Ik vroeg om water en sprak de geloofsgetuigenis (shahada) uit. Toen ik mij klaarmaakte om te sterven kwam een verpleegster tussen ‘wacht met de stekker uit te trekken, laten we dit eens proberen’. Na die ingreep voelde ik mij beter en leef ik nog godzijdank.

Bron: Sonhaber.eu

A.K.

Videoreportage: 57-jarige Ilhan Dogru aan het woord

Turks nieuwsartikel over Ilhan Dogru

www.sabah.com.tr