Op donderdag liet Turks minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca via Twitter weten dat de raad van wetenschappers die zich met het nieuwe coronavirus bezig houdt, denkt dat het virus bij warmer weer zal verdwijnen.

“Dit virus lijkt op de typische wintervirussen. “Als we de nodige maatregelen kunnen nemen om de verspreiding tegen te gaan, zal het normale leven zich binnen 2 maanden herstellen.”

Turkije is er maandenlang in geslaagd om het virus buiten te houden, terwijl in heel wat andere landen vaak honderden mensen besmet geraakten. Toch werd woensdagochtend een eerste besmetting binnen de Turkse grenzen gemeld. Het ging om een man die recent in Europa was geweest.

Chinese overheid

Niet alleen de Turkse raad van wetenschappers denkt dat het virus tegen de zomer verdwenen is, maar ook Zhong Nanshan, medisch adviseur van de Chinese overheid, gaat daarvan uit. Hij liet dat donderdag tijdens een persconferentie weten. De 83-jarige epidemioloog is bekend omdat hij in 2003 een belangrijke bijdrage leverde bij de bestrijding van SARS. Volgens hem zijn de meeste mensen die recent in China besmet geraakten, in contact gekomen met mensen zonder symptomen die uit het buitenland kwamen. Ook geraken weinig mensen voor een tweede keer met het virus besmet.

Het virus werd in december voor het eerst beschreven in de Chinese stad Wuhan. Sindsdien is het al in meer dan 100 landen opgedoken. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die de crisis tot pandemie uitriep, zijn wereldwijd al meer dan 4.600 mensen aan het virus bezweken, en zijn er officieel al meer dan 124.500 mensen besmet.

K.L.

(Bron: Daily Sabah)