Vice-premier Numan Kurtulmus zei zondag dat het Turks kabinet zal samenkomen om de ‘genocideresolutie’ van het Duits parlement te bespreken inzake de dood van Ottomaanse Armenen in 1915 .

De ministers worden verwacht om maandag samen te komen. “De beslissing van het Duits parlement heeft geen waarde voor ons. Toch zal het Turks kabinet samenkomen om het te bespreken”, zei Kurtulmus tijdens een bezoek naar de Turkse ambassade in Sarajevo.

“We begrijpen niet waarom het Duits parlement zo’n nutteloze en lege beslissing nam”, voegde hij eraan toe. De motie beschuldigt de Ottomaanse regering ervan om een ‘systematische volkerenmoord’ uitgevoerd te hebben tegen Armenen en andere christelijke minderheden in 1915.

Turkije ontkent dat er een genocide was maar erkent dat er aan beide kanten veel doden zijn gevallen nadat sommige Armenen in opstand kwamen en collaboreerden met de binnenvallende Russen tegen de Ottomaanse staat. Turkije heeft herhaaldelijk oproepen gedaan om een internationaal commissie op te richten om het probleem op te lossen.

AA