Op 30 oktober 2020 werd de oostelijke Egeïsche Zee opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 7,0 magnitude. De stad Izmir, (65 kilometer) van het epicentrum, leed zwaar onder de gebeurtenis. 115 levens gingen verloren en ongeveer 4% van de gebouwen in de stad werd getroffen - zes stortten volledig in.

Duizenden inwoners van Istanbul zullen bij een eventuele aardbeving worden geëvacueerd dankzij een nieuw plan van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De stad ligt bovenop de gevaarlijke Noord-Anatolische breuklijn en markeert de grens tussen de Euraziatische en Anatolische platen, die enkele van ’s werelds meest verwoestende aardbevingen in de geschiedenis hebben veroorzaakt, waarbij tienduizenden mensen het leven verloren.

Het plan, dat met medewerking van vele overheidsinstellingen onder coördinatie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken is opgesteld, beoogt het verlies aan mensenlevens te beperken door de evacuatie van mensen bij een mogelijke aardbeving met een kracht van 7,5 magnitude te versnellen.

Een horizontaal close-up shot van de seismische bewegingen in Istanbul, Turkije.

In gesprek met TRT Haber gaf Gendarmerie kol. Metin Günal informatie over de evacuatie.

“Slachtoffers van de ramp die naar ondersteunende provincies of hun geboortestad willen gaan, zullen worden overgebracht naar de aangewezen evacuatiegebieden om te worden geëvacueerd via zee-, lucht-, land- en spoorvoertuigen,” zei hij.

Er zijn in totaal 23 evacuatiegebieden in Istanbul. De schepen liggen klaar voor de evacuatie over zee. In geval van een mogelijke ramp zullen de burgers met auto’s naar de evacuatiepunten aan de Anatolische en de Europese kant van Istanbul worden gebracht en vervolgens met schepen naar de aangegeven provincies worden geëvacueerd.

De evacuatie zal echter niet alleen vanaf zee plaatsvinden. Er zijn ook veel evacuatiepunten aangewezen om de inwoners van Istanbul per spoor en over de weg de stad uit te brengen.

Bovendien zullen alle luchthavens in Istanbul in het kader van het plan worden geactiveerd om mensen te evacueren naar de ondersteunende provincies en hun thuissteden.

Gehandicapte burgers krijgen voorrang bij de evacuaties, kinderen, bejaarden en vrouwen zijn de groepen die op de lijst staan.

Bron: Sabah