Eerder deze maand werd een Noorse burger van Turkse origine veroordeeld die in Noorwegen activiteiten organiseerde in opdracht van de terroristische organisatie PKK. Hij werd opgepakt tijdens een terrorismebestrijdingsoperatie in de Oost-Turkse provincie Bingöl.

De verdachte is de 55-jarige A.A., maar sinds hij het Noorse staatsburgerschap heeft verworven gaat hij door het leven als Roger Carlsen. Hij werd woensdag opgepakt in het district Solhan, bij een operatie van de nationale geheime dienst (MIT) in samenwerking met de provinciale veiligheidsdienst.

De politie kon ook verschillende documenten van de terroristische organisatie in beslag nemen.

Afgelopen zaterdag werd Carlsen veroordeeld door een Turkse rechtbank.

De PKK heeft lang een aantal Europese landen gebruikt om zijn financiële reserves aan te vullen, militanten te rekruteren en als schuilplaats voor zijn leiders. Het gaat om landen waar een aanzienlijke Turkse en Koerdische gemeenschap in diaspora leeft. Ondanks het feit dat de terroristen in die landen in vrijheid leven, schrikken ze er niet voor terug om ook daar Europese steden en instellingen aan te vallen, alsook Turken die in Europa leven.

De terroristische groepering controleert een aanzienlijk deel van de illegale drugs- en wapenhandel in Europa.

Turkije had altijd veel kritiek op de Europese regeringen, omdat die de PKK lieten betijen op hun grondgebied. PKK-sympathisanten komen geregeld bijeen in stadscentra, houden marsen en demonstraties en voeren propaganda waarbij ze vlaggen van de PKK gebruiken.

De PKK werd opgericht in 1988 en is beginnen strijden tegen Turkije voor een onafhankelijke staat. Vanaf de vroege jaren 2000 werden hun eisen afgezwakt tot de eis voor autonomie. Deze terreurcampagne heeft aan meer dan 40.000 mensen het leven gekost.

De PKK wordt beschouwd als een terroristische organisatie door Turkije, de VS en de EU. Na een verzoeningsperiode van drie jaar nam de PKK in juli 2015 haar decennialange gewapende strijd weer op. Sindsdien kwamen al meer dan 1200 mensen om, waaronder ook politiemensen en gewone burgers.

Bron: Sabah

S.V.R. ✅